18.3.17

Μόνο ο Κυριάκος βλέπει τις κάλπες...


Στην εκτίμηση ότι εκλογές δεν αποκλείεται να γίνουν ώς το τέλος του χρόνου φαίνεται ότι καταλήγουν ορισμένοι κύκλοι στη Ν.Δ. περί...
τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι μόνο.

Αυτό φαίνεται και από τις κινήσεις, ιδιαίτερα της τελευταίας εβδομάδας, του προέδρου του κόμματος. Με κάθε δυνατή ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο επαναλαμβάνει το αίτημά του για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, προχωρεί πλέον και σε προεκλογικού τύπου εξαγγελίες, για την υλοποίηση των οποίων αμφιβάλλουν ακόμη και κάποιοι μέσα στη Ν.Δ.

Κι είναι εκείνοι που φρονούν ότι ούτως ή άλλως η χώρα βρίσκεται υπό επιτροπεία και, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, τα μέτρα επιβάλλονται έξωθεν.

Πού όμως εδράζεται η πεποίθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές έως το τέλος του χρόνου; Και πρόκειται για ρεαλιστική πρόβλεψη ή απλώς για την επιθυμία του αρχηγού της Ν.Δ. να καθίσει μια ώρα αρχύτερα στην πρωθυπουργική καρέκλα;

Ο ίδιος, στην ομιλία του την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, επιχείρησε να απαντήσει στους «κακόβουλους» επικριτές του, εντός και εκτός Ν.Δ., πως «δεν βιαζόμαστε εμείς, η χώρα βιάζεται».

Η εκτίμηση λοιπόν που υπάρχει στη Ν.Δ. είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με όλους τους δυνατούς τρόπους να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από τον ΕLΑ αλλά και δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα επιτείνουν την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «σκοπεύουν να κλείσουν την αξιολόγηση κατά το δυνατόν αργότερα».

Η δόση των 7 δισ.

Πιστεύουν στη Ν.Δ. κάποιοι ότι, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση, θα τη χρησιμοποιήσει προκειμένου να αποπληρώσει τη δόση των 7 δισ. ευρώ το καλοκαίρι στους δανειστές.

Γι’ αυτό και δεν θα βιαστεί να κλείσει την αξιολόγηση, θα παρατείνει την εκκρεμότητα ώς τις γερμανικές εκλογές, ευελπιστώντας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου συσχετισμού στην Ευρώπη, και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Με αυτόν τον τρόπο, λένε, δεν θα περάσει τη βάσανο της Βουλής, καθώς, ιδιαίτερα στο θέμα των εργασιακών, όπου τα αγκάθια είναι πολλά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο να διασφαλίσει τη συμπαγή ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με αυτό προφανώς το σκεπτικό οι σύμβουλοι επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη τον στρέφουν σε προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις. Εκεί εντάσσονται και η περιοδεία του στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα, το δείπνο με τον αρχιεπίσκοπο, η σύσκεψη στελεχών της Ν.Δ., που πιθανότατα θα πραγματοποιείται εφεξής μία φορά την εβδομάδα, αλλά και η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος την περασμένη Πέμπτη.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχειρεί να συσπειρώσει το όλον της Ν.Δ. στοχεύοντας στα ανακλαστικά της λεγόμενης «καραμανλικής πτέρυγας», επικαλούμενος πλέον ιδιαίτερα συχνά τον ιδρυτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το έκανε και προχθές, ενώπιον και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή: «Επί δεκαετίες η Ελλάδα πορεύτηκε σταθερά και με ασφάλεια, χάρη στη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» είπε σε μία από τις αναφορές του στο όνομα του γεννήτορα της Ν.Δ.

Οπως δεν είναι τυχαίο το ραντεβού που έκλεισε για το μεσημέρι της Δευτέρας με τον τέως αρχηγό της Ν.Δ. και αντίπαλό του στην εσωκομματική κούρσα, Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος επηρεάζει πολλά στελέχη του κόμματος.

Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν ή όχι πάντως, θα το δείξει ο καιρός και κυρίως το αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Ως τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να περιμένει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: