23.3.17

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη...

Κοτζιάς - Γκάμπριελεπισημαίνει ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ...

Την πεποίθησή του πως η συζήτηση περί Grexit έχει λήξει οριστικά εξέφρασε από...
την Αθήνα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κόντρα στα διάφορα σενάρια που ακούγονται συχνά, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται και από το εσωτερικό της Γερμανίας.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και θα παραμείνει εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας πως το θέμα της αξιολόγησης το έχει ήδη συζητήσει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναγνώρισε πως «αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι φίλοι μας οι Έλληνες θα ζήσουν σε ένα πιο επισφαλές περιβάλλον», συμπληρώνοντας πως «όταν οι διαπραγματεύσεις τραβάνε πολύ σε χρόνο μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς καταστάσεις, αλλά οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ακριβώς για να λυθούν αυτές οι δύσκολες καταστάσεις».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αφορμή τις πρόσφατες (προκλητικές) δηλώσεις του.

«Το όνομά μου είναι Γκάμπριελ και όχι Ντάισελμπλουμ. Ηταν απίστευτη η διατύπωση της δήλωσής του, για την οποία ζήτησε συγγνώμη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο των ηγετών της Ρώμης. Οι πολιτικοί λένε κάποιες φορές βλακώδη πράγματα, αλλά αυτό είναι φυσικό ορισμένες φορές».

Σημειώνεται πως ο Γκάμπριελ είχε συνάντηση με τους υπουργούς Νίκο Κοτζιά, Γιάννη Μουζάλα και Νίκο Τόσκα, με το προσφυγικό και το ζήτημα του Δουβλίνου να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνομιλίας τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαφάνηκε πως οι Γερμανοί στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις στα παραπάνω θέματα. 

Παυλόπουλος - Γκάμπριελ
Ο Γκάμπριελ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τους δύο άνδρες να συζητούν -μεταξύ άλλων- θέματα ασφάλειας στη Μεσόγειο, καθώς και τρομοκρατίας στην Ευρώπη, με αφορμή και την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη φύλαξη και την υπεράσπιση των συνόρων μας, των ευρωπαϊκών συνόρων και την επιβολή του σεβασμού του συνόλου του διεθνούς δικαίου και φυσικά, τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης.
Εντατικοποίηση διμερών συνεργασιών

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γκάμπριελ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, με τους δύο άνδρες να συζητούν μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (δόθηκε έμφαση στο Κυπριακό και να δηλώνουν την πρόθεση των χωρών τους για εντατικοποίηση των διμερών συνεργασιών σε όλους τους επιμέρους τομείς.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία «όπως και η Γερμανία, πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και στην καλή λειτουργία των διεθνών οργανισμών και ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με συναίνεση». Από την πλευρά του ο Γκάμπριελ τόνισε την ανάγκη μιας σταθερής Ε.Ε. που θα διασφαλίζει το μέλλον των νέων και την ευημερία όλων των λαών με εργαλεία ανάπτυξης και ασφάλειας...


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: