23.3.17

«Πολλές ταχύτητες» για όσους μπορούν να ακολουθήσουν...


Σόιμπλε στους FT υπέρ μιας «χαλαρής διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων» στην ΕΕ...



Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να μεταβούν στη Ρώμη για την επετειακή σύνοδο κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε το...
στίγμα των γερμανικών θέσεων. Τάσσεται υπέρ μιας Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων, απομακρυνόμενος από τον φεντεραλισμό, ενώ προτείνει δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη ώστε να αντιμετωπίσει τον ευρωσκεπτικισμό και την αντίδραση που υπάρχει σε πολλές χώρες έναντι της μεταβίβαση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, δεν απαρνείται τις ιδέες του για ομοσπονδιοποίηση και περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο «η ιδέα της ομοσπονδίας προς το παρόν δεν έχει ελπίδα να υλοποιηθεί... Σε όλες ή στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν μεγάλες πλειοψηφίες που να επιθυμουν να δοθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες και εξουσίες στις Βρυξέλλες».

«Γι' αυτό θα πρέπει να βελτιώσουμε τις διακυβερνητικές διαδικασίες. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι πάντα καλύτερη από το τίποτα», είπε.

Την ίδια στιγμή, διέψευσε κάθε ελπίδα, κυρίως χωρών του Νότου ή της Ανατολικής Ευρώπης, ότι η Γερμανία θα συνεισέφερε μεγαλύτερα ποσά στην Ε.Ε.

Όπως είπε, πριν γίνει αυτό, «θα πρέπει να δούμε καλύτερα αποτελέσματα».

«Να δούμε πρώτα τι μπορούμε να κάνουμε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό», είπε.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Ρώμη θα προσπαθήσουν να δώσουν το στίγμα της Ένωσης στο μέλλον, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ενώ οι θέσεις του Σόιμπλε αναμένεται να ενισχύσουν τόσο την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και τον Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων, αντί της περαιτέρω ενοποίησης.

Ωστόσο, οι θέσεις Σόιμπλε ίσως να προκαλέσουν την αντίδραση της Πολωνίας που θεωρεί ότι αυτή η προσέγγιση ίσως οδηγήσει σε ρήξη μεταξύ των ισχυρών χωρών και των περισσότερων αδύναμων, θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια της Ε.Ε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πάντως ότι η ιδέα των πολλών ταχυτήτων «δε στρέφεται εναντίον άλλων. Δεν θέλουμε να εμπνεύσουμε αίσθημα αποκλεισμού. Αλλά αυτοί που θέλουν και μπορούν ν απροχωρήσουν μπροστά με περισσότερη συνεργασία θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν και οι άλλοι να τους ακολουθήσουν».

Όπως είπε, και οι 28 είχαν την ευκαιρία να μετάσχουν στην ευρωζώνη, ωστόσο μόνο 19 επέλεξαν το κοινό νόμισμα.

«Παράδοξη κατάσταση»

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, είπε ότι είναι ένα σημείο συνεργασίας που θα μπορούσε «να μειώσει το αναδυόμενο χάσμα μεταξύ των χωρών της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης».

Θα μπορούσε να κάνει «τους Ανατολικοευρωπαίους να αναγνωρίσουν ότι το ανήκειν στην Ευρώπη διασφαλίζει γι' αυτούς έναν ελεύθερο τρόπο διαβίωσης».

«Η Ευρώπη ήταν σε μια σχεδόν παράδοξη κατάσταση», είπε.

«Από τη μια, όλοι απαιτούν όλο και περισσότερα από την Ευρώπη από ό,τι στο παρελθόν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν έναν μικρότερο ρόλο ως παγκόσμια δύναμη, τότε οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναλάβουν έναν μεγαλύτερο ρόλο» ανέφερε.

«Από την άλλη, η Ευρώπη έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα τα αντιμετωπίσει, όπως δείχνει το Brexit... Αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αμφιβολίες για την ενότητα της Ευρώπης».

Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ αυστηρότερου ελέγχου στην ευρωζώνη και μίλησε για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου -θέση που θυμίζει δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ- για να παρακολουθεί προγράμματα διάσωσης όπως το ελληνικό, όπως κάνει το ΔΝΤ.

Υποστήριξε δε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να αλλάξει η Συνθήκη της Λισαβόνας, πράγμα που θα χρειαζόταν ομοφωνία μεταξύ των μελών της Ε.Ε.

«Δεν φταίμε που είμαστε καλύτεροι»

Αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ε.Ε., όπως κατηγορείται, ωστόσο δήλωσε ότι μια «αδύναμη Γερμανία δεν θα ωφελήσει απαραίτητα την Ευρώπη».

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι ο ισχυρότερος φταίει διότι είναι καλύτερος. Θα πρέπει να λέμε ότι ο λιγότερο επιτυχημένος θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο».

Στο τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ρους της Ιστορίας και οι διεθνείς πιέσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενοποίηση της Ε.Ε.

«Εκτιμώ ότι η επέτειος για τα επόμενα 60 χρόνια θα είναι πολύ διαφορετική από την τωρινή», είπε.

«Η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη και περισσότερο ενωμένη. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα γυρίσουμε στα έθνη-κράτη»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: