24.3.17

Ελεύθερος πλέον ο Μουμπάρακ...

Χόσνι Μουμπάρακ
Ελεύθερος κυκλοφορεί μετά από έξι χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος...
καταδικάστηκε τους πρώτους μήνες της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης, που οδήγησε στην ανατροπή του το 2011, έπειτα από 30 έτη στην εξουσία. 

Έφυγε από το στρατιωτικό νοσοκομείο Μαάντι, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος, με προορισμό το σπίτι του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Φάριντ αλ Ντιμπ. Ο πρώην ηγέτης πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της φυλάκησής του υπό επιτήρηση στο νοσοκομείο. 

Στις αρχές του μήνα το Εφετείο επικύρωσε την αθωωτική απόφαση για τον 88χρονο Μουμπάρακ, που δικαζόταν για υποκίνηση στη δολοφονία 239 διαδηλωτών στην εξέγερση, όταν βρήκαν τον θάνατο περίπου 850 άνθρωποι σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ωστόσο, την Πέμπτη η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε την επανέναρξη της δεύτερης μεγάλης υπόθεσης σε βάρος του για την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δικαστική έρευνα θα εξετάσει τις κατηγορίες διαφθοράς, σύμφωνα με τις οποίς ο ίδιος, η σύζυγός του, οι δύο γιοι του και οι νύφες του έλαβαν δώρα αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Η πτώση του Μουμπάρακ έδειξε τότε να σηματοδοτεί μια αλλαγή σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και ενάντια στην κατεστημένη πολιτική τάξη, ενώ υποδήλωνε ακόμη και οι ισχυροί ηγέτες του θα μπορούσαν να διωχτούν.

Η απελευθέρωσή του δημιουργεί απογοήτευση σε πολλούς Αιγύπτιους οι οποίοι κινδύνεψαν τη ζωή τους για να τον ανατρέψουν, αν και αρκετοί πλέον θεωρούν ότι η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη από έναν άνθρωπο.

«Σε αυτό το σημείο, πραγματικά δεν με νοιάζει», δήλωσε ο Ahmed Harara, ακτιβιστής ο οποίος έχασε την όρασή του αφού πυροβολήθηκε από την αστυνομία, για πρώτη φορά στο δεξί μάτι και  στη συνέχεια στο αριστερό, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν το Κάιρο το 2011 . 

Μιλώντας στους New York Times υπογράμμισε ότι συνειδητοποίησε πως χρόνια πριν, ότι αυτό δεν το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Μουμπάρακ και το καθεστώς του, ένα ολόκληρο σύστημα που έχει πλέον έχει αναστηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: