18.3.17

Πάλι κρύβουν τα ζόρια τους...


«Mαντρώνει» τους βουλευτές του ο Κυριάκος για να μην ψηφίσουν τα μέτρα... 

Αγκάθι οι καραμανλικοί...

Η Ν.Δ. επιχειρεί, ακόμη μια φορά, αντί να λύσει τα εσωκομματικά προβλήματα, να τα...
σπρώξει κάτω από το χαλί. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δεσμεύσει το κόμμα ώστε να ληφθεί απόφαση για την καταψήφιση των όποιων μέτρων φέρει η κυβέρνηση με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Μάλιστα, από την Κρήτη, απάντησε στον Πάνο Σκουρλέτη και σε όσους στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν από ευρύτερη πλειοψηφία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συναινέσει:
«Εμείς τους λέμε ξεκάθαρα: Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας. Δικά τους είναι τα μέτρα, αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν. Αλλά ας έχουν έστω και τώρα το θάρρος να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό αντί να κάνουν το μαύρο άσπρο. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ακόμη με βεβαιότητα ούτε πώς ούτε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν νέα βάρη», είπε μιλώντας στο Ηράκλειο. 

Η θέση αυτή αποτελεί απάντηση και στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που είπε την περασμένη εβδομάδα δημοσίως ότι η καραμανλική παράδοση του κόμματος θέλει τη Ν.Δ. πιο συναινετική και με διαδικασίες συνεννόησης.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι, αμέσως μετά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Μητσοτάκης θα ζητήσει, κεκλεισμένων των θυρών, από όσους έχουν διαφορετική θέση να θέσουν τα επιχειρήματά τους. Μάλιστα θα εμμείνει να ληφθεί μια απόφαση που θα σεβαστούν όλοι και δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα.

«Είναι οι χειρότεροι»

Η ανακίνηση του θέματος από τον Σκουρλέτη ενδεχομένως βοηθά την αντιπολίτευση να πει όχι. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι η ψηφοφορία για τα μέτρα αποτελεί για τους καραμανλικούς «κορυφή του παγόβουνου» μιας ολόκληρης στρατηγικής οξείας αντιπολίτευσης, που, όπως λένε, δεν συνάδει με την ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι η πίεση αποδίδει και ερμηνεύουν την κίνηση Σκουρλέτη ως έμμεση ομολογία αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, αλλά και εσωκομματική πίεση για προσφυγή στις κάλπες, όπως ζητάει με ένταση η Ν.Δ., αν το πακέτο μέτρων είναι πολύ σκληρό.

«Ουσιαστικά, σε περίπτωση που η κυβέρνηση πετάξει λευκή πετσέτα και καταφύγει σε εκλογές, θα πιστοποιήσει ότι είναι η χειρότερη μεταπολιτευτικά κυβέρνηση», επισημαίνει στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη.
«Ούτε αυτά που έκανε ως αντιπολίτευση ούτε αυτά που κάνει ως κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε. Δεν υπάρχει ψέμα που δεν είπε. Και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. Τα δύο χρόνια Τσίπρα είναι τα χειρότερα από το 1974. Η Ελλάδα έκανε παντού πίσω. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια στον κ. Τσίπρα», είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. από το Ηράκλειο και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές. Ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν. Και η χώρα να αναπνεύσει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα».

Νέα εκλογική τακτική

Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στόχο την αυτοδυναμία, παρότι στρατηγικά τόσο ο ίδιος ο Μητσοτάκης όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη αρνούνται να το θέσουν δημοσίως, προκειμένου να μην συμβάλουν σε κινήσεις αποσυσπείρωσης. Γι’ αυτό κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου αφενός να επανακάμψουν σε δύσκολες εκλογικά περιφέρειες για τη Ν.Δ. από το 2009 και μετά και αφετέρου να διευρύνουν το εκλογικό κοινό τους. 

Στόχος λοιπόν είναι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Κρήτη, η Β’ Αθηνών και η Β’ Πειραιά, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πολύ χαμηλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα η πολιτική επικοινωνία στοχεύει κατευθείαν σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο, λένε όσοι γνωρίζουν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες την Κρήτη δεύτερη φορά μετά τον προηγούμενο Νοέμβριο. 

Το στοίχημα δεν είναι μόνο προσωπικό, αφού η Κρήτη είναι η πατρίδα των Μητσοτάκηδων, αλλά και εκλογικό, αφού αυτή τη φορά ο Κυριάκος απευθύνθηκε απευθείας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζοντας μια νέα τακτική «αποδέσμευσης» των ψηφοφόρων: 

«Στις προηγούμενες εκλογές – το ξέρω – αποφασίσατε να τιμήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο σας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίμησε ούτε την Κρήτη ούτε εσάς. Ούτε βέβαια τη χώρα. Τη χώρα τη χαντάκωσε. Δεν έχετε τίποτα να περιμένετε από τον κ. Τσίπρα. Το ξέρετε. Μόνο νέα ψέματα και περισσότερη κοροϊδία. Εγώ σας δίνω τον λόγο μου: Δεν θα σας εξαπατήσω και δεν θα σας απογοητεύσω. Ελάτε μαζί μου. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Ελάτε “να ελευθερώσουμε το μέλλον”. Για μας και, κυρίως, για όλα τα παιδιά των Ελλήνων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θέλω να το κερδίσουμε μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Προφανώς οι νέες προσθήκες στη στρατηγική της Ν.Δ. έχουν να κάνουν και με τη «σκοτεινή πλευρά» των δημοσκοπήσεων, στην οποία ουδείς από την αντιπολίτευση αναφέρεται. 

Μπορεί όλοι να έχουν μια γραμμή χαμηλών τόνων ως προς τη μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου ή τη σταθερότητα στην πρώτη θέση, ωστόσο δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν τη μείωση κατά μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ ή μια σειρά ποιοτικούς δείκτες που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ενθουσιασμός για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. 

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν έντονη συσπείρωση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ρεύμα ενθουσιασμού υπέρ της Ν.Δ. και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ρευστό τοπίο...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: