28.3.17

«Εμφύλιος» στη Βουλή για τον Μπελογιάννη...


Νεοδημοκρατικά και νεοναζιστικά αντικομμουνιστικά κηρύγματα...

Ν. Βούτσης: «Θλιβερό το να χειροκροτεί η ΝΔ τέτοιες απόψεις»...

«Εμφυλιακό» το κλίμα σήμερα στη Βουλή, αφού η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον...
πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά, μετακυλήθηκε στον εμφύλιο και τον Νίκο Μπελογιάννη, με τη Χρυσή Αυγή να απασφαλίζει και να απειλεί ότι θα γκρεμίσει το σπίτι – Μουσείο του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς, που εγκαινιάστηκε χθες, και τη ΝΔ να κάνει «μαθήματα Ιστορίας» κι αντικομμουνιστικό κήρυγμα.

Η Χρυσή Αυγή απειλεί να γκρεμίσει το σπίτι του Μπελογιάννη

Όλα ξεκίνησαν με το σόου που έδωσε για άλλη μια φορά η Χρυσή Αυγή, με τον βουλευτή της Παναγιώτη Ηλιόπουλο να παραληρεί, χαρακτηρίζοντας «αρχισφαγέα» του κομμουνιστικού κόμματος τον Νίκο Μπελογιάννη. Άμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών της Αριστεράς που άρχισαν να διαμαρτύρονται από τα έδρανα τους, με τον Ηλιόπουλο να μη διστάζει να εκτοξεύσει απειλές. «Τιμήσατε τον σφαγέα αλλά εμείς το σπίτι του θα το γκρεμίσουμε για να μην θυμίζει τα εγκλήματα του κομμουνισμού, όταν θα έρθει η ώρα. Θα δείτε το Μουσείο Μπελογιάννη τι θα γίνει, όταν θα έρθει η Χρυσή Αυγή στα πράγματα», είπε.

«Η φασιστική Χρυσή Αυγή δεν έχει καν το ηθικό ανάστημα να αναφέρεται στη δράση του Μπελογιάννη και του ΚΚΕ. Όταν αυτός πολεμούσε τους ναζί κατακτητές, αυτοί ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί τους, φορούσαν κουκούλες και έστελναν αγωνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν την ήττα του φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό», ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή απαντώντας στην επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.



«Προσβολή για τη δημοκρατία», χαρακτήρισε το φασιστικό παραλήρημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής για τον Νίκο Μπελογιάννη ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του ανέφερε επίσης ότι: « Οι απειλές των νοσταλγών του Χίτλερ από το βήμα της Βουλής δεν αφορούν μόνο την ιστορική μνήμη: Θίγουν ευθέως την ίδια την έννοια μιας κοινωνίας με δικαιοσύνη και ισότητα. Η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που θα βάλει φραγμό στους απογόνους των ταγματασφαλιτών και θα ανατρέψει τις αιτίες που οδήγησαν στην ανάδειξη τους σε κοινοβουλευτικό κόμμα, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».

Αντικομμουνιστικό κήρυγμα από τη ΝΔ

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η ΝΔ, με τον Κώστα Τασούλα σε ένα αντικομμουνιστικό κρεσέντο να λέει από το Βήμα της Βουλής ότι «υπάρχουν και άλλες παρατάξεις σε αυτή τη χώρα κι όχι μόνο η Αριστερά, κι έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας». Η τοποθέτηση Τασούλα χειροκροτήθηκε μάλιστα από τους γαλάζιους βουλευτές, με προεξάρχοντα τον κατά δήλωση «ακτιβιστή της Δεξιάς» Μάκη Βορίδη.



Στο θέμα επανήλθε μάλιστα αργότερα ένας ακόμη βουλευτής της ΝΔ, ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος έιπε: «Άλλο το θέμα της εκτέλεσης για το οποίο όλοι αντέδρασαν και άλλο να γίνεται ήρωας, ενώ ήταν ήρωας μόνο της παράταξης του. Ο ελληνικός εμφύλιος ήταν για να μην γίνει Λαϊκή Δημοκρατία η Ελλάδα. Ποιος δικαιώθηκε; Απ´ όλες τις πλευρές υπήρξαν ήρωες και κακοποιοί. Δεν πρέπει αυτή η μελανή σελίδα της ιστορίας, ο εμφύλιος να αποτελέσει στιγμή πολιτιστικής κληρονομιάς». «Ήρωες υπάρχουν και από την άλλη πλευρά και θα έπρεπε η Βουλή να έχει την πρόνοια για τέτοια θέματα και να έχει μια αξιακή ουδετερότητα», είπε μάλιστα.

«Θλιβερό το να χειροκροτεί η ΝΔ τέτοιες απόψεις»

Στις «εμφυλιοπολεμικές» τοποθετήσεις που ακούστηκαν μέσα στη Βουλή απάντησε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος όπως είπε κατ'επιλογή δεν σχολιάζει καν το παραλήρημα της Χρυσής Αυγής, αλλά στάθηκε στις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ, δηλώνοντας «έκπληκτος». Σχολιάζοντας τις αναφορές της αντιπολίτευσης για προσπάθεια αποπροσανατολισμού κι εκμετάλλευση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος τςη Βουλής είπε ότι «εδώ και δύο μήνες που γίνονταν οι εργασίες δεν υπήρξε καμία κομματική αντίδραση, παρά τις διαφορετικές οπτικές που βλέπουμε αυτά τα ζητήματα». Αναφορικά δε με την ιστορικότητα του προσώπου του Νίκου Μπελογιάννη είπε ότι είναι θλιβερό η ΝΔ να χειροκροτεί τις απόψεις που εκφράστηκαν.

«Μένω έκπληκτος για μία εκτέλεση που έγινε κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή των πλέον επιφανών εκείνης της περιόδου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «εκφράζω την έκπληξή μου διότι οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι στο κράτος υπήρχε αμφιταλάντευση για την εκτέλεση που έγινε Κυριακή το πρωί – κάτι που είτε οι Γερμανοί δεν είχαν κάνει – έγινε υπό την εργώδη προσπάθεια του παρακράτους και του κράτους γιατί την επομένη είχε συγκληθεί το Συμβούλιο Χαρίτων».

«Η τελευταία μου έκπληξη έχει σχέση με αυτό που ζήσαμε χθες στην Αμαλιάδα και δείχνει την ωριμότητα του λαού μας. Από πουθενά δεν υπήρξε ένσταση ακόμη και στον τοπικό τύπο. Είχαν αντιληφθεί όλοι πλήρως την σημασία που έχει η Βουλή να τιμήσει τον Νίκο Μπελογιάννη», ήταν το γεμάτο νόημα καταληκτικό σχόλιο του Νίκου Βούτση.



Απαντώντας δε στον Κώστα Τασούλα, ο Θοδωρής Δρίτσας, σε μία μικρή παρέμβαση, ανέφερε ότι είναι θλιβερό η ΝΔ να ακολουθεί τους εκπροσώπους του δωσιλογισμού.

«Ο κ. Τασούλας έχει τις απόψεις του και το θάρρος της γνώμης του, και τις λέει ευθαρσώς, αλλά μετά από τόσες δεκαετίες να δικαιώνεται το μετεμφυλιακό κράτος, σε μια στιγμή μάλιστα που με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και του προέδρου της, Νίκου Βούτση, και της ελληνικής κυβέρνησης υπήρχε ακριβώς αυτή η σημαντική πρωτοβουλία που υπερβαίνει τα όρια μιας παράταξης και ενός κόμματος», είπε ο κ. Δρίτσας και αναρωτήθηκε: «Ποιος μπορεί να κατηγορήσει την Αριστερά για διχασμό; Εντάξει, δεν το συζητώ για την πολιτική εκπροσώπηση του δοσιλογισμού, αλλά η Ν.Δ. είναι δυνατόν να χειροκροτεί τέτοιου είδους στάσεις και κριτικές και απόψεις; Είναι θλιβερό».



Υπέρ του Νίκου Βούτση τάχθηκε ο προεδρεύων βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός λέγοντας ότι είναι πολύ σωστή η ενέργεια της Βουλής να τιμήσει τον Μπελογιάννη.

Στη συζήτηση παρενέβη και η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας ότι: «Εμείς σεβόμαστε και ορισμένα πράγματα άλλοι εδώ μέσα δεν τα σέβονται, υπάρχουν ιδεολογικές διάφορες αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να λέει τι θα έκανε ο Μπελογιάννης σήμερα. Δεν θα ανεχθούμε την υποκρισία, την καπηλεία και το μίσος».

Μια «κατάπτυστη» ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για τον Μπελογιάννη

Την ίδια στιγμή «κατάπτυστη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης για τον Νίκο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

«Η ΟΝΝΕΔ σε ανακοίνωση της στοχοποεί τα εγκαίνια του Μουσείου, αφιερωμένου, στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, επενδύοντας σε μια εμφυλιοπολεμική ρητορική. Είναι προφανές ότι κάποιοι, ηγεμονευόμενοι πλήρως από την ακροδεξιά ατζέντα τμήματος της ΝΔ είναι είτε ιστορικά αναλφάβητοι είτε εσκεμμένα παραχαράκτες», ανέφερε από την πλευρά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την εριστική ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ.

«Οι μαζικές διώξεις και οι δολοφονίες ανθρώπων, από το μετεμφυλιακό παρακράτος και τους ξένους προστάτες τους, που αγωνίστηκαν για την λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία αποτελούν μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου. Ευχόμαστε για το καλό της δημοκρατίας η θέση της ΟΝΝΕΔ για τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη να μην ταυτίζεται με αυτή που εξέφρασε στη βουλή, δια στόματος Ηλιόπουλου, η Χρυσή Αυγή. Η προσφορά των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης είναι χαραγμένη στη μνήμη και τη συνείδηση του ελληνικού λαού και αναγνωρισμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε σε ανακοίνωση της..
Η αλά Χρυσή Αυγή ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, υπό τον τίτλο «ο καθένας είναι τα πρότυπα που επιλέγει να ακολουθήσει» τελικά καταφέρνει να αναδείξει τις αντιφάσεις της, καθώς, ενώ υβρίζει τον Μπελογιάννη ζητά από τους νέους να «αφήσουν πίσω το μίσος και τη διχόνοια», ανέφεραν επίσης οι Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα , η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εν μέσω της όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής, σφοδρής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, χρειάζεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα ενώσει τους Έλληνες. Αντ’αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σήμερα, ως γνήσιος εκφραστής μετεφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς».

Ενώ ο ελληνικός λαός αγκομαχά υπό το βάρος της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησής του, ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε τον Μπελογιάννη, λαϊκίζοντας για άλλη μια φορά προς τα αριστερά και παρέχοντας πλούσιο θέμα για εσωτερική κατανάλωση, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας.

Ήδη από την επίσκεψή του στην Κούβα, προκειμένου να τιμήσει έναν δικτάτορα, είχε δείξει τις διαθέσεις και τα προτυπά του. Όσο λυπηρό και αν ακούγεται, η χώρα μας κυβερνάται από νοσταλγούς των χειρότερων εποχών και υποστηρικτές των χειρότερων προτύπων.

Σε αυτήν την εικόνα οπισθοδρόμησης, οι νέοι άνθρωποι έχουμε χρέος να κοιτάμε μπροστά. Να αφήσουμε πίσω το μίσος και τη διχόνοια που ακόμη καταδικάζουν την πατρίδα μας σε έναν ατέρμονο κύκλο εσωστρέφειας και να προχωρήσουμε στη ριζική ανόρθωση της Ελλάδας. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που βυθίζει τη χώρα στα μελανότερα σημεία της ιστορίας της, όταν η σημερινή πραγματικότητα παραείναι άβολη, αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα που θα ενώνει τους πολίτες της υπό τη σημαία των κοινών μας αγώνων και της αυριανής της προοπτικής»...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: