31.3.17

Καταγγελία Τίμερμανς...

Καταγγελία Τίμερμανς: Ο Πούτιν υποστηρίζει την ακροδεξιά για να διχάσει την Ευρώπη - MediaΟ Πούτιν υποστηρίζει την ακροδεξιά για να διχάσει την Ευρώπη...

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς έκρινε, μιλώντας ενώπιον μιας επιτροπής του ισπανικού κοινοβουλίου στη Μαδρίτη, ότι ο...
πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζει την άκρα δεξιά και υποδέχθηκε τη Μαρίν Λεπέν στο Κρεμλίνο στο πλαίσιο μιας προσπάθειάς του με στόχο να διχάσει και να αποδυναμώσει την Ευρώπη.

«Ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν υποστηρίζει την ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι πως γνωρίζει ότι αυτή θα μας αποδυναμώσει και θα μας διχάσει», τόνισε ο Ολλανδός.

«Μια διχασμένη Ευρώπη συνεπάγεται ηγεμονία του Πούτιν», πρόσθεσε ο Τίμερμανς. Και «προσκαλώντας τη Λεπέν στο Κρεμλίνο, προσπαθεί να διχάσει την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Πούτιν υποδέχθηκε επίσημα τη Λεπέν, υποψήφια του Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, την 24η Μαρτίου στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί την 23η Απριλίου, με τον εκπρόσωπό του να υπογραμμίζει πως οι συναντήσεις με ξένους «αντιπολιτευόμενους» πολιτικούς είναι «συνήθης πρακτική».

Είναι πάντως εξαιρετικά σπάνιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν να υποδέχεται οποιονδήποτε υποψήφιο, πολύ περισσότερο σε μια ημερομηνία τόσο κοντά σε μια εκλογική αναμέτρηση. Έθιμο και πρωτόκολλο ορίζουν πως συναντάται με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.

Η Λεπέν δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας επαναπροσέγγισης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η νίκη της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα έφερνε την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με μια σοβαρή «πρόκληση», είπε αργότερα χθες ο Τίμερμανς, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης σε ένα μαδριλένικο ίδρυμα που προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το Fundación Carlos de Amberes.

Πάντως «οφείλουμε να αναμείνουμε την ετυμηγορία του γαλλικού λαού, προσωπικά συνεχίζω να έχω εμπιστοσύνη στη χώρα αυτή», πρόσθεσε.

Η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς, η οποία κατά πολλές δημοσκοπήσεις ίσως κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την ευρωζώνη και την ενιαία στρατιωτική διοίκηση του NATO. Το Εθνικό Μέτωπο υιοθετεί εξάλλου ρωσικές θέσεις σε πολλά ζητήματα διεθνών σχέσεων...



ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: