28.3.17

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Στουρνάρα...

Μητσοτάκης-ΣτουρνάραςΟ πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση την Τρίτη με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε ένα...
τετ α τετ που θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα που αναμένεται να συζητήσουν είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), η μείωση των καταθέσεων, τα Capital controls και το Q.E., η κερδοφορία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τέλος η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει πως έχει παρατηρηθεί ότι όταν διαταράσσεται η ομαλή πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους εντείνονται οι εκροές καταθέσεων και για αυτό και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι «κλειδί» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ, είναι και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο QE, που θα είχε θετικές επιδράσεις στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στην πρόσβαση στις αγορές και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, στη ΝΔ επισημαίνουν πως η οργανική κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται, αλλά οι προβλέψεις συνεχίζουν να «ροκανίζουν» τα κέρδη.

Στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το θέμα της Τράπεζας Αττικής.

Ο ίδιος πιστεύει πως η τράπεζα, σε μια περίοδο που παρατηρείται απομόχλευση στο πιστωτικό σύστημα, αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση και πως αυτή η πιστωτική επέκταση πραγματοποιήθηκε με «χαλαρά» πιστοδοτικά κριτήρια με αποτέλεσμα την μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM).

Μάλιστα, όπως θα πει χαρακτηριστικά, για όλες τις παραλείψεις και σκιές στην Τράπεζα Αττικής υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: