24.3.17

Ο Γιούνκερ προειδοποιεί τον Τραμπ...

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιούνκερ
"Μην προκαλέσεις νέο πόλεμο στα Βαλκάνια!"...
Προειδοποίηση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να μην ενθαρρύνει περαιτέρω αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τυχόν αποσύνθεση του μπλοκ μπορεί να...
προκαλέσει νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφερόταν στους εμφυλίους πολέμους που αιματοκύλισαν την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και καταδεικνύουν τον ρόλο που αποδίδει στον εαυτό της η ΕΕ, ως παράγοντα ειρήνευσης και σταθερότητας στην περιοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι η ύπαρξη της ΕΕ είναι πολύτιμη, διότι προσφέρει ευρωπαϊκή προοπτική στα κράτη των Βαλκανίων. Αντίθετα, «εάν αφήσουμε μόνες τους» χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «θα έχουμε πόλεμο ξανά», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι έστειλε την προειδοποίησή στον ίδιο του κ. Τραμπ μέσω του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Είπα στον αντιπρόεδρο, «μην το λες αυτό, μην παροτρύνεις και άλλες χώρες να αποχωρήσουν, γιατί εάν καταρρεύσει η ΕΕ, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Γιούνκερ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προσφέρει κανείς μια προοπτική για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτές τις χώρες.

«Εάν αφήσουμε τις χώρες αυτές, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία κ.ά. [...] θα έχουμε ξανά πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: