21.3.17

Έλαμψε ο Μακρόν στο πρώτο ντιμπέιτ...

 Γαλλία: Έλαμψε ο Μακρόν στο πρώτο ντιμπέιτ - Ανατρεπτικά πειστικός και ο Μελανσόν - MediaΑνατρεπτικά πειστικός και ο Μελανσόν...

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε ότι κέρδισε χθες τις...
εντυπώσεις των ψηφοφόρων στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους πέντε κυριότερους υποψήφιους για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι οποίοι κλήθηκαν να καταδείξουν τις διαφορές τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους που είναι ακόμη πολλοί.

Στον κύκλο των διαγωνιζομένων έλαβαν επίσης θέσεις η ακροδεξιά αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, νικητής-έκπληξη στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, ο οποίος βρέθηκε στη συνέχεια εν μέσω μιας θύελλας υποθέσεων, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο αντίπαλός του στην αριστερά, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο ανεξάρτητος κεντρώος Μακρόν και η ακροδεξιά Λεπέν αντάλλαξαν βέλη για την μετανάστευση και την Ευρώπη στο μαραθώνιο αυτό ντιμπέιτ που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, να υπάρξουν νοκ άουτ χτυπήματα από κανέναν εκ των υποψηφίων.

Δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Μακρόν, ο οποίος δεν έχει υπάρξει υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα μέχρι σήμερα, φάνηκε πιο πειστικός από τους πέντε διεκδικητές της προεδρίας.

Το ντιμπέιτ αυτό και τα δύο ακόμη που θα ακολουθήσουν ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών στις 23 Απριλίου θεωρούνται κομβικής σημασίας για τις εκλογές με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται σε σχεδόν 40%.

"Απογοητεύετε τους ψηφοφόρους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια", είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στην Λεπέν όταν εκείνη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πολυπολιτισμικότητα. Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι κάνει εχθρούς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας. Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν και για το "μπουρκίνι", το μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, το οποίο φορούν πολλές μουσουλμάνες και το οποίο υποστηρίζει ο Μακρόν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλά ο Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο.

Το 29% των τηλεθεατών βρήκαν πιο πειστικό τον Μακρόν, το 20% τον Μελανσόν, ενώ οι Φιγιόν και Λεπέν έρχονται στην τρίτη θέση και ο Αμόν τελευταίος, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που διεξήχθη διαδικτυακά από την εταιρεία Elabe προς το τέλος του ντιμπέιτ.

Οι πέντε υποψήφιοι αντάλλαξαν "χτυπήματα" για τα πέντε μεγάλα ζητήματα για τη Γαλλία, ανάμεσά τους η τρομοκρατία, η εργασία και η θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Όπως σχολιάζει ο συντάκτης του BBC, κανένας από τους υποψηφίους δεν ήταν απογοητευτικός, όλοι υποστήριξαν τα επιχειρήματά τους. Ο Μακρόν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις επιτέθηκε στην Λεπέν με χαμηλούς τόνους αλλά ισχυρά επιχειρήματα, ενώ εκείνη εμφανίστηκε λιγότερο καλή.

Υποτονικός ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φιγιόν, ο οποίος ναι μεν είχε τον αέρα του προέδρου αλλά κάποιες στιγμές έδειχνε αποκομένος από τη συζήτηση.

Εκτός από τον Μακρόν, κατά το BBC, ο δεύτερος νικητής ήταν ο Μελανσόν, του οποίου η οξυδέρεια και η δεινή ρητορική προκάλεσε την προσοχή των τηλεθεατών. Όσο για τον Αμόν, ο σχολιαστής του βρετανικού δικτύου λέει ότι επισκιάστηκε αρκετές φορές.

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ ο Μακρόν είπε ότι θα αλλάξει την παραδοσιακή διχαστική πολιτική εικόνα της χώρας, ενώ η Λεπέν είπε ότι επιθυμεί μια Γαλλία που δεν θα είναι μια "δυσδιάκριτη περιοχή" της ΕΕ ή υποταγμένη στη Γερμανία της καγκελαρίου Μέρκελ και στη συνέχεια δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στη μετανάστευση.

Ο Φιγιόν είπε ότι αν εκλεγεί θα γίνει ο πρόεδρος της "εθνικής ανάκαμψης".

Σύμφωνα με το BBC, ο Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις για πολλούς λόγους: υποστήριξε ότι το μπουρκίνι είναι "ζήτημα δημόσιας τάξης" και όχι πρόκληση στην κοσμική παράδοση της Γαλλίας, όπως ισχυρίστηκε η Λεπέν.

Επίσης ο Μακρόν επέφερε πλήγμα στον Φιγιόν καθώς αφού κατηγόρησε την Λεπέν για συκοφαντία είπε ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να λάμψει στην περίπτωση "συγκεκριμένων προεδρικών υποψηφίων", μια προφανής αναφορά στο σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του Φιγιόν.

Στο θέμα της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει εδώ και καιρό το 10%, η Λεπέν έκανε έκκληση για μια "οικονομία πατριωτικού τύπου" και για μέτρα προστατευτισμού υπερ των γαλλικών εταιρειών αλλά ο Φιγιόν σχολίασε ότι τα σχέδιά της θα προκαλέσουν "οικονομικό χάος".

Από την πλευρά του, ο Αμόν ο οποίος επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τον Μελανσόν που προσβλέπει στην ψήφο των αναποφάσιστων, ζήτησε την εισαγωγή ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος που όπως είπε είναι η μόνο καινοτόμος ιδέα στην προεκλογική εκστρατεία...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: