21.3.17

«Φιμωμένος» μάρτυρας στη δίκη του Πολυτεχνείου...

Δημήτρης Ψαρράς

Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να δώσουμε όλα τα αναγκαία στοιχεία που θα συνέβαλλαν στην επιβάρυνση της θέσης των...
δολοφόνων του λαού και προδοτών του έθνους και δεν μας επιτράπηκε να τοποθετήσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα και τη σημασία της λαϊκής εξέγερσης

Πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών πέθανε χτες μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της αντιδικτατορικής πάλης, ο Δημήτρης Κουμάνταρος. Στις 20 Νοεμβρίου 1975 ο Δημήτρης, μαζί με άλλα στελέχη του φοιτητικού κινήματος, είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο πρόεδρος, όμως, του δικαστηρίου τού επέβαλε να περιοριστεί σε όσα γνώριζε για τον φόνο του Βασίλη Φάμελλου.

Ετσι ο Κουμάνταρος πρόλαβε μόνο να πει ότι «οι πυροβολισμοί από το κτίριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ρίχνονταν με την πρόθεση να φονευτούν διαδηλωτές, γιατί αυτός ήταν ο σκοπός της χούντας, να τρομοκρατήσει τον λαό που είχε ξεσηκωθεί και να στηρίξει με αίμα την παραμονή της στην εξουσία».

Μαζί με τον σύντροφό του στο ΕΚΚΕ Διονύση Μαυρογέννη, ο Κουμάνταρος συνέταξε αμέσως μια δημόσια καταγγελία για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης:

«Σαν φοιτητές που λάβαμε μέρος στην κατάθεση του Πολυτεχνείου και στη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 εκφράζουμε την αγανάκτησή μας γιατί δεν μας δόθηκε η δυνατότητα, όπως και σε άλλους συναδέλφους, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Πολυτεχνείου, να καταθέσουμε με έναν ολοκληρωμένο και σωστό τρόπο στη δίκη για το Πολυτεχνείο, όπου κληθήκαμε σαν μάρτυρες.

Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να δώσουμε όλα τα αναγκαία στοιχεία που θα συνέβαλλαν στην επιβάρυνση της θέσης των δολοφόνων του λαού και προδοτών του έθνους και δεν μας επιτράπηκε να τοποθετήσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα και τη σημασία της λαϊκής εξέγερσης, που σπιλώθηκαν, διαστρεβλώθηκαν ανενόχλητα από άλλους μάρτυρες, όπως ο αστυνομικός διευθυντής Καραθανάσης, που χαρακτήρισε το Πολυτεχνείο σαν εκδήλωση αναρχικών, ελαφρύνοντας έτσι τη θέση των κατηγορουμένων.

Η δίκη αυτή και ο τρόπος διεξαγωγής της εντάσσεται στην πολιτική του συμβιβασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στα αμερικανόδουλα φανατικά στοιχεία και οδηγεί στην αναθάρρυνσή τους και στις προσπάθειές τους να χτυπήσουν τον λαό και τα δικαιώματά του.

Υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με τις χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν πριν από λίγες μέρες, στη δεύτερη επέτειο του Νοέμβρη, την απαίτησή τους: Να σταματήσει η συγκάλυψη των φασιστών πρακτόρων των Αμερικάνων, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι του Πολυτεχνείου».

Την ίδια μέρα, ο Κουμάνταρος συνυπέγραφε και μια δεύτερη καταγγελία με παρόμοιο περιεχόμενο: «Μέλη της συντονιστικής επιτροπής και άλλοι φοιτητές καταθέσαμε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο, όπου δικάζονται οι υπαίτιοι για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα μέσα από το σύνολο της διαδικασίας να δώσουμε μια πλήρη κατάθεση για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η λαϊκή κινητοποίηση για τον χαρακτήρα και τους στόχους που είχε.

Υποχρεωθήκαμε, με βάση δικονομικά κωλύματα, να καταθέσουμε μόνο για τον φόνο του αγωνιστή Φάμελλου. Πιστεύουμε πως είναι απόλυτα απαραίτητο να κληθούμε για να καταθέσουμε κάθε τι που γνωρίζουμε σχετικά με τα γεγονότα.

Και διότι έχουμε άμεση σχέση με αυτά και διότι έχουμε ηθικό χρέος να δώσουμε την αλήθεια, όπως τη ζήσαμε, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν πραγματικά οι ένοχοι».

Ενδιαφέρον έχουν οι υπογραφές κάτω απ’ αυτή τη δήλωση: Στέλιος Παππάς, Δημήτρης Κουμάνταρος, Νίκος Σιδέρης, Μανούσος Τσαφαράκης, Ολύμπιος Δαφέρμος, Διονύσης Μαυρογέννης, Γιώργος Παυλάκης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιάννης Γεωργακάκης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: