31.3.17

Πρώτα οι όροι του διαζυγίου, μετά η μελλοντική σχέση...

Ντόναλντ Τουσκ«Μόνο όταν έχουμε επιτύχει επαρκή πρόοδο όσον αφορά την αποχώρηση, μπορούμε να συζητήσουμε πλαίσιο για το...
μέλλον», διαμηνύει στη Βρετανία η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου στο οποίο περιγράφονται οι κατευθυντήριες γραμμές του Ντόναλντ Τουσκ για το Brexit.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ και μετά θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο.

Οι 27 χώρες-μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit, προστίθεται στο έγγραφο, το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει σήμερα στη Μάλτα.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ε.Ε. θα φανεί «εποικοδομητική» στις συζητήσεις της, όμως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που αποτύχουν.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η Ε.Ε. θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αν η Βρετανία παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. για κάποιο διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει να σέβεται και τις τέσσερις ελευθερίες της Ένωσης, μεταξύ αυτών και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Το προσχέδιο θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της Ε.Ε. στη διάρκεια της συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, πριν από τη σύνοδο θα υπάρξει συνάντηση του Ντόναλντ Τουσκ με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: