31.3.17

Πρόστιμο στην τράπεζα BNP Paribas Fortis...


...επειδή πούλησε το 2011 ελληνικά ομόλογα

Πρόκειται συγκεκριμένα για ελληνικά ομόλογα τα οποία η BNP Paribas Fortis πούλησε στους συγκεκριμένους πελάτες...
στις 29 Μαρτίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄ υποβάθμισε την αξία τους, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή τους να καταστεί, σύμφωνα με τον FSMA, «εξαιρετικά επισφαλής».

Πρόστιμο ύψους 700.000 ευρώ επέβαλλε το FSMA (βελγικός φορέας που εποπτεύει την λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) στην τράπεζα BNP Paribas Fortis επειδή πούλησε το 2011 ελληνικά ομόλογα πολύ υψηλού κινδύνου σε ιδιώτες επενδυτές, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Tijd υπό τον τίτλο «Πρόστιμο στην BNP Paribas Fortis για την πώληση ελληνικών ομολόγων».

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι η πώληση των ελληνικών ομολόγων έγινε είτε μέσω της παροχής συμβουλών, είτε μέσω της διαχείρισης κεφαλαίων με την οποία οι τράπεζες κατευθύνουν τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους. Σύμφωνα με το FSMA, το οποίο επενέβη αυτεπαγγέλτως ύστερα από τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί την περίοδο εκείνη στον Τύπο, η τράπεζα οφείλει τώρα να καταβάλει αποζημίωση σε ογδόντα από τους πελάτες της οι οποίοι είδαν τα χαρτοφυλάκιά τους να υφίστανται μεγάλες ζημιές από την καταβαράθρωση της τιμής των ελληνικών ομολόγων. Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης είναι ότι η τράπεζα παρείχε «πλημμελείς» υπηρεσίες στους πελάτες επιβαρύνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους με μετοχές και ομόλογα που ήταν «υπερβολικά υψηλού κινδύνου» για τις προδιαγραφές τους. Και τούτο διότι οι εν λόγω πελάτες είχαν αναλάβει ένα χαμηλό επίπεδο κινδύνου, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν διαχρονικά τον κίνδυνο απώλειας της αξίας των κεφαλαίων τους.

Πρόκειται συγκεκριμένα για ελληνικά ομόλογα τα οποία η BNP Paribas Fortis πούλησε στους συγκεκριμένους πελάτες στις 29 Μαρτίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄ υποβάθμισε την αξία τους, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή τους να καταστεί, σύμφωνα με τον FSMA, «εξαιρετικά επισφαλής». Παρόλ' αυτά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα ομόλογα εξακολουθούσαν να έχουν θετικές προοπτικές, με βάση το εσωτερικό μοντέλο της τράπεζας, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η πώλησή τους σε μη επαγγελματίες επενδυτές αδιακρίτως του επιπέδου κινδύνου που είχαν αναλάβει.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με το FSMA, η τράπεζα όφειλε να αναπροσαρμόσει τις προοπτικές των ομολόγων, κάτι που όντως τελικά συνέβη στις 24 Νοεμβρίου, όταν και χαρακτήρισε τα ελληνικά ομόλογα «υψηλού κινδύνου»...

avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: