20.3.17

Τα Brussels Groups ξανάρχονται...

Τσακαλώτος, Μοσκοβισί, ΝτάισελμπλουμΤις λύσεις στα μείζονα θέματα της αξιολόγησης (εργασιακά, ασφαλιστικά, αντίμετρα) θα αναζητήσουν στην...
έδρα των δανειστών (Βρυξέλλες), κυβέρνηση και θεσμοί. Πρόκειται για τα περιβόητα Brussels Groups, τα οποία -σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές-, παίρνουν και πάλι «σάρκα και οστά».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, από σήμερα κιόλας ξεκινούν οι διαδικασίες προκειμένου τις επόμενες εβδομάδες να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τεχνική συμφωνία, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, ακόμα και στο άτυπο συμβούλιο της Μάλτας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου.

Η εντατικοποίηση των συνομιλιών έχει σαφές χρονικό ορίζοντα, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το ταμειακό έλλειμμα της χώρας με τις μεγάλες πληρωμές του Ιουλίου. Σχετική αναφορά έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει πριν από τον προσεχή Ιούλιο.

Κατά τα άλλα, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου (ο Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κι ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί), μίλησαν για «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» αλλά και για «ανοιχτά θέματα», με συνέπεια να είναι αναγκαία η εντατικοποίηση των συζητήσεων, προκειμένου να μην υπάρξει «αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη» της χώρας.

Επίσης, αναφέρθηκε πως έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο των επαφών και υπάρχουν συγκεκριμένες και ταχύτητες διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
Παραμένουν οι αποστάσεις

Συνεπώς, οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν πιο εντατικά τις συζητήσεις τους, καθώς παραμένουν οι αποστάσεις στα ενεργειακά και εργασιακά ζητήματα, καθώς και στα αντίμετρα και τις συντάξεις. Σημειώνεται πως στο ασφαλιστικό - φορολογικό οι πιστωτές απαιτούν νέες μειώσεις κύριων συντάξεων στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αναμένουμε τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στην περιοχή των 5.600-5.900 ευρώ από το 2019.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, οι δανειστές επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και να πάει παρά πίσω το μέτρο.

Αναφορικά με τα αντίμετρα παραμένει ανοιχτό ένα ζήτημα με τον ΕΝΦΙΑ, κυρίως για το πόσο θα είναι ο φόρος στο συνολικό πακέτο, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, δεν είναι ένα θέμα που θα «κολλήσει».

Οπως φάνηκε και από τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε ανώτερο επίπεδο, «κλειδί» για να κλείσει η αξιολόγηση είναι τα εργασιακά. Γι' αυτό το λόγο, στις Βρυξέλλες μετέβη κι η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις οφείλονται στη σκληρή στάση που συνεχίζει να διατηρεί το ΔΝΤ, αλλά και τις συνεχόμενες αναβολές στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα. Τελικές αποφάσεις από το Ταμείο δεν πρόκειται να λάβει πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την ελληνική οικονομία το 2016, αλλά η συζήτηση περιπλέκεται από τη στιγμή που, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται πιέσεις για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Δηλώσεις πριν την έναρξη του Eurogroup

Κατά την άφιξή του, στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας τονίζοντας το αυτονόητο, πως οι διαπραγματεύσεις: «δεν έχουν ολοκληρωθεί».

«Στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένουμε μία θεαματική αλλαγή. Οι θεσμοί θα πρέπει μαζί με την Ελλάδα να φτάσουν στο συμπέρασμα πως τηρούνται οι προϋποθέσεις και να υπάρξει μία κοινή συμφωνία» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πως «υπάρχει μία δυσκολία» αλλά «θα προχωρήσουμε για την επίλυσή των εκκρεμών ζητημάτων».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για το ελληνικό πρόγραμμα. «Βρισκόμαστε ενώπιον μίας λύσης» τόνισε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένη η δουλειά που έχει γίνει με τους θεσμούς». «Η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2015» συμπλήρωσε.

«Να δώσουμε σήμα πως είμαστε κοντά στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέμα οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε αίσιο τέλος. 

Φειδωλός ενώπιον των δημοσιογράφων εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ. «Πρώτα θα ενημερώσω το Eurogroup και μετά εσάς» τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: