17.3.17

Forget it Γερούν...


"Forget it Γιάννης", ήταν η διαβόητη ατάκα του Ολλανδού επικεφαλής του eurogroup, όταν ο...
Γ. Βαρουφάκης, τότε υπουργός Οικονομικών, τολμούσε να πει ότι  η κυβέρνηση Τσίπρα θα ακολουθούσε πολιτική εναντίον της λιτότητας. Δύο χρόνια μετά, το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα του Γ. Ντάισελμπλουμ κατρακυλούσε στις ολλανδικές εκλογές, από το 24% στο 6%, σύμφωνα με τα exit polls.

Τα προγνωστικά για την κατάκτηση της πρώτης θέσης από Γκέερτ Βίλντερς, δεν επαληθεύθηκαν. Το ακροδεξιό κόμμα του καταλαμβάνει όμως τη δεύτερη θέση, σε ένα πολιτικό σκηνικό που έχει στραφεί προς τα δεξιά, παρά τα σχετικά καλά ποσοστά των Πράσινων και της Αριστεράς. Και η στροφή αυτή συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και στην Ολλανδία, με την ενεργό συμμετοχή του, στο όνομα, Εργατικού Κόμματος. Οι ψηφοφόροι, όπως και οι καταναλωτές, προτιμούν τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις.

Η κατάληψη της πρώτης θέσης από τη δεξιά του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που επωφελήθηκε περισσότερο από την διαμάχη της τελευταίας στιγμής με την Τουρκία, μάλλον περιπλέκει τα πράγματα για τις ελληνικές εκκρεμότητες. Πρώτον γιατί ανακουφίζει τους ηγετικούς κύκλους της Ευρώπης: όπως με το αποκρουστικό της πρόσωπο η ακροδεξιά μοιάζει ανίκανη να καταλάβει τη πρώτη θέση, στην Ολλανδία ή προσεχώς τη Γαλλία, μπορούν να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Και δεύτερον επειδή ακόμη και αυτός ο ακραίος Γερούν, από τους ένθερμους υποστηρικτές των τιμωρητικών μέτρων κατά της Ελλάδας και φανατικός αντίπαλος της ελληνικής κυβέρνησης μετά το 2015, είχε αναγκαστεί το τελευταίο διάστημα να παραδεχθεί ότι η ελληνική πλευρά είχε τηρήσει και με το παραπάνω τα συμφωνηθέντα και πίστευε πλέον ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ διατύπωναν υπερβολικές, παράλογες απαιτήσεις.

Η πιθανή αντικατάσταση του από τη θέση του προέδρου του eurogroup, στο οποίο συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, μάλλον θα δυσκολέψει παρά θα διευκολύνει τις αποφάσεις των επόμενων συνεδριάσεων του οργάνου, που καλείται να αποφασίσει για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Και ο πιθανός αντικαταστάτης ίσως αποδείξει, δυστυχώς, ότι πάντα υπάρχουν και... χειρότερα...

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: