20.3.17

To Brexit ξεκινάει από την Ουαλία...

Τερέζα ΜέιΜε την ημέρα της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να...
πλησιάζει, ο δρόμος της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από όλα τα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επισκέπτεται σήμερα την Ουαλία και να «πονοκεφαλιάζει» για τη στάση της Σκοτίας.

Κομβική ημερομηνία για τη Μεγάλη Βρετανία είναι το τέλος Μαρτίου όπου η κυβέρνηση της Μέι θα «πατήσει» το κουμπί για την ενεργοποίηση της Συνθήκης. Θα ακολουθήσουν δύο χρόνια επίσημων συνομιλιών εξόδου με τα σύννεφα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους καθώς η Σκοτία προτίθεται να διεξάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, συνοδευόμενη από τον υπουργό για θέματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, θα συναντηθούν με τον πρώτο υπουργό της Ουαλίας Κάρουϊν Τζόουνς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για να συζητήσουν πώς μπορεί η Ουαλία να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες που θα της προσφέρει το Brexit, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Ουαλοί στο πρόσφατο δημοψήφισμα είχαν εκφραστεί υπέρ του Brexit. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη Σκοτία.

Η πρώτη κυρία του Εδιμβούργο, Νίκολα Στέρτζεον, προσανατολίζεται στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019 «πριν είναι πολύ αργά» και «οι όροι του Brexit γίνουν γνωστοί».

Η Στέρτζεον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ ολίγων ημερών τόνισε πως οι Σκοτσέζοι θα πρέπει να έχουν την τελική επιλογή στο τέλος των διαπραγματεύσεων για το Brexit καθώς «οι συνθήκες έχουν αλλάξει» (σ.σ. σε σχέση με το πρώτο δημοψήφισμα).

Όμως, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, υποστήριξε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στο BBC, η Μέι είπε ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού της Σκοτίας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Επί της ουσίας, εννοούσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του, καθώς για οποιοδήποτε δημοψήφισμα σε μία από τις συνιστώσες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζεται ή άδεια του Λονδίνου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: