26.4.17

100 ημέρες αντίστασης...


... κατά του Ντόναλντ Τραμπ...
Ομοσπονδιακοί δικαστές, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, ηθοποιοί στο “Saturday Night Live” και χιλιάδες κόσμου που κινητοποιήθηκε άμεσα μέσω των...
ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συμπληρώνει το Σάββατο 100 ημέρες στην εξουσία, ήρθε αντιμέτωπος με διάφορες μορφές της αντιπολίτευσης από την αρχή της θητείας του, γεγονός που συχνά τον εμπόδισε να εφαρμόσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η αρχή έγινε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του με τη μεγάλη «Πορεία των Γυναικών», στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ και τον κόσμο.

Η πρώτη πραγματική αντιπαράθεση ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου με τη δημοσιοποίηση του πρώτου αντιμεταναστευτικού διατάγματος που είχε στόχο να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών και όλων των προσφύγων.

Η πρώτη μάχη και η πρώτη νίκη ενός δημοκρατικού κινήματος της αντιπολίτευσης, χωρίς κάποιον ξεκάθαρο ηγέτη, ήταν ενθαρρυντικές. Η ισχύς του διατάγματος ανεστάλη από τον ομοσπονδιακό δικαστή του Σιάτλ Τζέιμς Ρόμπαρτ.

Η κυβέρνηση Τραμπ επανήλθε με μια αναθεωρημένη εκδοχή του στις 15 Μαρτίου, μειώνοντας σε έξι τις χώρες οι πολίτες των οποίων δεν μπορούσαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ και εξαιρώντας όσους διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο ομοσπονδιακός δικαστής της Χαβάης Ντέρικ Ουότσον εμπόδισε την εφαρμογή και αυτού του διατάγματος.

Εκτός από τη δικαστική μάχη, διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν σχεδόν καθημερινά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο σε υποστήριξη των μεταναστών.

Ο Τραμπ είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να απελάσει τους μετανάστες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά. Λίγο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο δόθηκαν στις δυνάμεις επιβολής της τάξης ιδιαίτερη αυστηρές εντολές για την αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστών, και κυρίως αυτών που έχουν ποινικό μητρώο.

Όμως οι Δημοκρατικοί δήμαρχοι της Νέας Υόρκης (Μπιλ ντε Μπλάζιο), του Λος Άντζελες (Έρικ Γκαρσέτι) και του Σικάγο (Ραμ Εμάνουελ),μεταξύ άλλων, κήρυξαν τις πόλεις τους καταφύγια για τους παράτυπους μετανάστες και δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν όσους δεν έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα.

Όμως ο Τραμπ δέχεται σφοδρές επικρίσεις και μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, κυρίως αυτών που συνδυάζουν την πολιτική με τη σάτιρα, όπως το “Saturday Night Live».

Στην εκπομπή αυτή εμφανίστηκαν καρικατούρες του Αμερικανού προέδρου, τον οποίο ενσάρκωσε ο Άλεκ Μπόλντουιν, του κυβερνητικού εκπροσώπου Σον Σπάισερ, που μιμήθηκε η Μελίσα Μακάρθι, ακόμη και της κόρης του Ιβάνκα, την οποία έπαιξε η Σκάρλετ Γιόχανσον.

Γενικότερα ο κόσμος το θεάματος, που σχεδόν σύσσωμος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές, έχει επιτεθεί στον Τραμπ: από τη Μέριλ Στριπ ως τον Μάικλ Μουρ και τον Μπρούς Σπρίνγκστιν, τον Σνουπ Ντογκ και τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: