30.4.17

Ο Ζιντάν, 15 χρόνια απέναντι στους Λεπέν...


Ο Ζινεντίν Ζιντάν αποφάσισε να βρεθεί ξανά απέναντι στην οικογένεια Λεπέν. 

Ενάντια στο εθνικό μέτωπο, όπως είχε κάνει και το 2002, όταν απείλησε ακόμη και...
να μην παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν ο Ζαν Μαρί Λεπέν κέρδιζε τις εκλογές.

Την περασμένη Κυριακή ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. 

Ο Ζιντάν ρωτήθηκε σχετικά με τον εκλογικό αγώνα στη χώρα του και ήταν ξεκάθαρος:

«Το μήνυμά μου είναι το ίδιο με το 2002. Είμαι πολύ μακριά από τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου και θα ήθελα να αποφευχθεί αυτό». 

Ο Ζιντάν έκανε αναφορά σε δηλώσεις του το 2002, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ηγέτης τότε του εθνικού μετώπου και πατέρας της σημερινής υποψηφίου, πήγαινε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. 

Αλλά ο Γάλλος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν από τότε ξεκάθαρα απέναντι στους Λεπέν και σε ότι αντιπροσώπευαν: «Οι άνθρωποι πρέπει να ψηφίσουν. Είναι πολύ σημαντικό. Και πάνω απ 'όλα, πρέπει να σκεφτούμε τις πιθανές συνέπειες της ψήφου για ένα κόμμα που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις αξίες της Γαλλίας. Είμαι Γάλλος. Ο πατέρας μου είναι Αλγερινός. Είμαι υπερήφανος που είμαι Γάλλος και είμαι περήφανος που ο πατέρας μου είναι Αλγερινός», είχε πει ο Ζινεντίν Ζιντάν, που ζήτησε ανοικτά να ψηφιστεί ο μετέπειτα νικητής Ζακ Σιράκ. Μάλιστα συμμετείχε σε ένα βίντεο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία γνωστού τραγουδιστή της ραπ από την Μασσαλία, κατά του Ζαν Μαρί Λεπέν. 

Εγιναν 60.000 αντίτυπα και διανεμήθηκαν σε 20 πόλεις της Γαλλίας, όπου ο ηγέτης του εθνικού μετώπου είχε τα καλύτερα αποτελέσματά του στον πρώτο γύρο.

Μια θέση που, όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα As, «δεν ξέχασε ο Λεπέν, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Ελευθεροτυπία». Τότε επιτέθηκε κατά του Ζινεντίν Ζιντάν, μιλώντας για την απειλή του να μην παίξει στο Μουντιάλ, εάν ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές: «Ο Ζιντάν μπορεί να μείνετε στην Ισπανία. Κανείς δεν τον αναγκάζει να γυρίσει πίσω Θα πρέπει μόνο να πάει όπου τον ευχαριστεί. Να παραμείνει στην Ισπανία, διότι κανείς δεν τον θέλει», είχε πει ο Λεπέν.

Το γεγονός η νίκη της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 ήταν η νίκη της πολύ-πολιτισμικότητας, εξόργιζε πάντα τον ηγέτη της ακροδεξιάς. Ηδη τον Ιούνιο του 1996, δήλωνε: «Είναι τεχνητό να έρχεσαι αλλοδαπός και στη συνέχεια να «βαφτίζεσαι» σε μία ομάδα στη Γαλλία. Αυτοί οι παίκτες είναι εκπρόσωποι της γραφειοκρατίας ». Μάλιστα υποσχέθηκε να επανεξετάσει την κατάσταση αυτή εάν έφτανε στην προεδρική καρέκλα, κάτι που όμως δεν κατόρθωσε.

Η κόντρα αυτή συνεχίζεται και τώρα, που η κόρη του Ζαν Μαρίν Λεπέν διεκδικεί την γαλλική προεδρία. 

Ο Ζινεντίν Ζιντάν ζήτησε από τους συμπατριώτες του να την καταψηφίσουν στις 7 Μαίου και η ακροδεξιά υποψήφια, απάντησε λέγοντας: «Μ' αυτά τα χρήματα που κερδίζει δεν με εκπλήσσει που στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι η άποψή του. Τι να σας πω, μπορεί να δίνει συμβουλές στο ποδόσφαιρο, είναι αρκετά καλός και πρέπει να το παραδεχόμαστε, αλλά στην πολιτική, δεν είναι βέβαιο. Υποθέτω ότι ο κ. Ζινεντίν Ζιντάν δεν έχει λίγα κεφάλαια και επομένως έχει κάθε συμφέρον πιθανότατα να εκλεγεί ο Μακρόν για να διατηρήσει τα πλούτη που συγκέντρωσε, χάρη στο ταλέντο του».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: