21.4.17

"Δεν προβλέψαμε σωστά το πλεόνασμα του 2016"...


Νέα παραδοχή λάθους από Τόμσεν... 

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν λιτοί στις ανακοινώσεις τους μετά τη συνάντησή τους για την πορεία του...
ελληνικού προγράμματος και το χρέος. Περιορίστηκαν να δηλώσουν πως ήταν μια «εποικοδομητική συνάντηση» και πως «όλα πήγαν καλά».

Αντίθετα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος δέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια τα πυρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν πιο ομιλητικός, παραδεχόμενος τα λάθη των εκτιμήσεων του, τουλάχιστον για τη χρονιά που πέρασε. Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ πλεόνασμα - μαμούθ για το 2016 ύψους 3,9% όταν ο στόχος του προγράμματος προέβλεπε 0,5%. 

Σε συνέντευξή του ο Τόμσεν επιβεβαίωσε πως οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και τόνισε πως πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε προβλέψει το ΔΝΤ.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάναμε λάθος στις επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία», ανέφερε, προσθέτοντας ένα ακόμη λάθος στις εκτιμήσεις του Ταμείου στο πλαίσιο των προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Τώρα σε ότι αφορά τα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων, θέμα που αποτελεί και σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε πως ο στόχος για 3,5% θα πρέπει να αφορά μικρό συγκριτικά χρονικό διάστημα και όχι για πολλά χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.

Μάλιστα εμφανίστηκε και αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως είπε η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι επιτυχής και θα καταλήξει σε τεχνική συμφωνία.

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι τώρα, αλλά απομένουν κάποια εκκρεμή ζητήματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «θέλουμε ένα πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει τα μεσοπρόθεσμα ζητήματα»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: