19.4.17

Προκαλεί ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα...


 Έρευνες και ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ...
Λίγο μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα και πριν από τη διακοινοτική συνάντηση για το Κυπριακό. ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρεί σε...
νέες προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεσμεύοντας μια θαλάσσια έκταση ίση με αυτήν της Κύπρου σε χερσαίο επίπεδο. 

Η Τουρκία εξέδωσε δύο NAVTEX, την 403 και 404 του 17, με τις οποίες ενημερώνει ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 19 Απριλίου, άσκηση με πραγματικά πυρά.

Οικόπεδα και σκοπιμότητα

Στην άσκηση συμμετέχουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια της Άγκυρας, ενώ στην περιοχή δρουν πολεμικά αεροσκάφη CN235 για συλλογή πληροφοριών, F16, F4. 

Από τη δράση της τουρκικής πολεμικής μηχανής επηρεάζονται τα τεμάχια 5, 6, 7, 8, 10, 11 και 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η NAVTEX 403 αφορά έκταση 24.434 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η NAVTEX 404 εκτείνεται σε μια θαλάσσια περιοχή 11.429 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Σημαντικό είναι ότι η άσκηση καλύπτει μια θαλάσσια περιοχή, στην οποία ενεργεί για τα συμφέροντα της κυπριακής Κυβέρνησης το ερευνητικό σκάφος R/V RAMFORM HYPERION, από τις 7 Απριλίου ώς τις 17 Αυγούστου.

Τα μηνύματα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή», είναι πρόδηλα τα μηνύματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του Ταγίπ Ερντογάν. 

Αγνοούν πλήρως το νόμιμο κράτος της Κύπρου και η δράση της τουρκικής πολεμικής μηχανής αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έδαφος με τη συνεχή κατοχή, στη θάλασσα όπου υπάρχουν τα ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ΟΑΖ και στον αέρα, σε επίπεδο εναέριου χώρου και FIR.

Κλιμάκωση

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που λαμβάνει σήμερα μέρος στην άσκηση, ρυμουλκεί «σένσορα», του οποίου δεν γνωρίζουμε την ακριβή σκοπιμότητα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική συμπεριφορά είναι ενταγμένη στην πολιτική της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ, που έχουν άμεση σχέση με τις έρευνες και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η Άγκυρα συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις από το Αιγαίο προς την Κύπρο και να επιμένει ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο διεξάγονται υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. 

Οι ΝΑVTEX 403 και 404 δεν συνιστούν μια μεμονωμένη δράση της Τουρκίας, αλλά είναι συνέχεια προηγούμενων και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο Τουρκίας: Θα εξετάσουμε τις καταγγελίες για νοθεία

 Ερντογάν: Δεν είμαι δικτάτορας- Αρχηγός αντιπολίτευσης: Πραξικόπημα το δημοψήφισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: