19.4.17

«Καμπανάκι» νέων μέτρων...

Κριστίν Λαγκάρντγια το 2018 από το ΔΝΤ...

Κίνδυνο για νέα μέτρα δημιουργούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έδωσε στη...
δημοσιότητα την έκθεσή του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor). Το Ταμείο βλέπει «τρύπα» 2,7 δισ. για το 2018, ωστόσο δεν λαμβάνει υπόψιν του τη συμφωνία στη Μάλτα.

Για το 2016 το ΔΝΤ βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% και για το 2017 1,8%, εντός του στόχου που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα (1,75%).

Για το 2018 το Ταμείο εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 2%, δηλαδή 1,5% κάτω από τον στόχο για 3,5%, ενώ και για την τετραετία 2019-2022 προβλέπει πλεόνασμα 1,5%.

Με δεδομένες τις παραπάνω προβλέψεις προκύπτει και το κενό των 2,7 δισ. ευρώ (η διαφορά του 3,5% με το 2%).   



Χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα

Τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι στραμμένα στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας θα κορυφωθούν στις 21- 23 Απριλίου. Οι Έλληνες αξιωματούχοι αναχωρούν αύριο για την Ουάσινγκτον προσδοκώντας συμβιβασμό μεταξύ ευρωζώνης και Ταμείου στο ζήτημα του χρέους.

Στα «όπλα» της ελληνικής αποστολής θα περιλαμβάνεται και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016 (θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μήνα) και θα φτάνει -αν δεν ξεπερνά- το 4% του ΑΕΠ.

Η ελληνική ομάδα θα φύγει από την Ουάσινγκτον έχοντας πρώτα «κλειδώσει» τους μεσοπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα κληθεί να υπηρετήσει τα επόμενα πέντε (3,5% του ΑΕΠ) ή δέκα χρόνια (3% του ΑΕΠ) η Αθήνα.

Οι στόχοι στα πλεονάσματα θα είναι, μετά το χρέος, το δεύτερο κεντρικό θέμα και μία συμφωνία πάνω σ' αυτά θα σημάνει την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ταυτόχρονα με το «πακέτο» ψήφισης των μέτρων-αντιμέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2% του ΑΕΠ για το 2020.
Στο 2,2 η ανάπτυξη το 2017 λέει το ΔΝΤ

Χθες το Ταμείο κατέβασε στο 2,2% τον φετινό στόχο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας αισιόδοξη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2016 και ότι τέτοιες ταχύτητες, και δη 2,7%, θα πιάσει η χώρα το 2018.

Ωστόσο, εκτιμά πως στα επόμενα χρόνια έως το 2022 θα επέλθει «αποθέρμανση» της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το συγκεκριμένο έτος να είναι μόλις 1% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι ελαφρώς υψηλότερη τη φετινή χρονιά, δηλαδή 21,9% από 21,5% που προέβλεπε πέρυσι τον Οκτώβριο, και ότι το 2018 ο δείκτης θα υποχωρήσει οριακά στο 21%.

Παρόντες στην Ουάσινγκτον θα είναι ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ΕSΜ, Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, οι πρόεδροι της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση την Παρασκευή με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ εταίρων-δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση στη Μάλτα.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον όρο που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, που είναι η λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: