24.4.17

Τσίπρας: Ύψιστη ανάγκη η συνεργασία των πολιτισμών...


... απέναντι στο σκοτάδι (ΒΙΝΤΕΟ)...
Σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινά από την Ελλάδα, αλλά με τη συμμετοχή πολιτισμών που έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στο διάβα της ιστορίας, χαρακτήρισε το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


«Μας ενώνει η...
περηφάνια μας, αλλά και η ευθύνη μίας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν μας ανήκει πια κατ' αποκλειστικότητα, αλλά είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε το παρελθόν, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ως Ελλάδα, η ιστορία μας οδηγεί να ταυτίσουμε την παρουσίας μας με την ύπαρξη του διαλόγου» τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι ύψιστη ανάγκη σήμερα η συνεργασία των πολιτισμών, απέναντι στο σκοτάδι όσων θέλουν να βυθίσουν την ανθρωπότητα στην παράνοια και το μίσος». 


Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «είναι ακλόνητο πιστεύω μας πως η ιστορία, η θρησκεία και πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες κατανόησης και επικοινωνίας, όχι εργαλεία καταπίεσης και εξτρεμισμού, όχι ελατήρια μίσους και συγκρούσεων».

«Είναι ύψιστη ανάγκη να μεταφέρουμε στο σήμερα το άπλετο φως του μεγαλείου των ανθρώπων του πνεύματος, που εξέπεμψαν οι αρχαίοι πολιτισμοί μας στο παρελθόν. Από την Αθήνα, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, στέλνουμε ένα πολύ δυνατό, ισχυρό μήνυμα στην ανθρωπότητα. Μήνυμα συνεργασίας για την παγκόσμια ειρήνη, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η δική μας ευθύνη δεν είναι η προσκόλληση στο ένδοξο παρελθόν, γιατί έτσι αδυνατούμε να οικοδομήσουμε όραμα για το μέλλον», σημείωσε, αναφερόμενος στους αρχαίους πολιτισμούς των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε τον θησαυρό του παρελθόντος για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο».

Ο Αλ.Τσίπρας εκτίμησε ότι ο διάλογος των λαών μπορεί να γίνει με εφαλτήριο των πολιτισμών, συμπληρώνοντας ότι αυτό ακριβώς αποτελεί την πηγή για την πραγματοποίηση του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

«Οι ρίζες του ελληνισμού είναι βαθιές», σημείωσε και τόνισε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι συνυφασμένη με τον διάλογο, «έχουμε θετική ατζέντα στις διακρατικές σχέσεις».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση με αιχμή τον πόλεμο στη Συρία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, επισήμανε: «Σήμερα κατακλυζόμαστε όλο από αρνητικές εξελίξεις. Η λύση, όμως, δεν βρίσκεται στην περιχαράκωση και στην απομόνωση, η λύση βρίσκεται στη συνεργασία και στη συλλογικότητα».

Επίσης, κάλεσε σε κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τρομοκρατία, οι ανισότητες, η φτώχεια, οι προσφυγικές ροές. «Υπάρχει πάντοτε ένα τεράστιο πλαίσιο συσφίξεων σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας σειρά παραδειγμάτων σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως η διαρκής σύνοδος των χωρών του Νότου και οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ανάμεσα στους λαούς πρέπει να στηθούν γέφυρες κατανόησης και όχι ελατήρια μίσους και συγκρούσεων και χαρακτήρισε ύψιστη ανάγκη να μεταφερθεί το φως του πολιτισμού απέναντι στον σκοταδισμό. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να συμβάλει, ώστε να μεταφέρουμε στο σήμερα το άπλετο φως που εξέπεμψαν οι πολιτισμοί μας στο παρελθόν», υπογράμμισε. «Κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την παγκόσμια ειρήνη και την αλληλεγγύη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: