30.4.17

Πόλωση διά... πάσαν νόσον!..

Να “προσγειώσει” την αντιπολιτευτική τακτική του στα νέα πολιτικά δεδομένα που προκαλεί η προοπτική συνολικής συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης επιχειρεί ήδη ο Κυρ. Μητσοτάκης, που...
προετομάζεται, όπως παραδέχονται επιτελικά “γαλάζια” στελέχη, για... παρατεταμένη παραμονή στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, η ηγεσία της Ν.Δ. δρομολογεί επιχείρηση πόλωσης, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο των ύβρεων, με κεντρικό στόχο αφενός να αποδομήσει το πρωθυπουργικό προφίλ, αφετέρου να συγκρατήσει τις τάσεις... διπλής εσωστρέφειας που υποβόσκουν στο εσωτερικό τού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις συσκέψεις που έγιναν στην οδό Πειραιώς μετά το Πάσχα ήταν κοινή η εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει στην κυβέρνηση ικανό πολιτικό χρόνο προκειμένου να προσπαθήσει να ανακάμψει και να “γυρίσει” το πολιτικό παιχνίδι. Ως εκ τούτου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει να στρίβει το αντιπολιτευτικό τιμόνι του κόμματός του προς τη δοκιμασμένη συνταγή όλων των κομμάτων που εκτιμούν ότι θα παραμείνουν... για καιρό στην αντιπολίτευση: Ακραία πόλωση, “σκληρό ροκ”, επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι μερικά μόνο από τα συστατικά της νέας αντιπολιτευτικής συνταγής της Ν.Δ., που ψάχνει νέο “αφήγημα” έχοντας αποσύρει από την πρώτη γραμμή του δημόσιου λόγου της το αίτημα για πρόωρες εκλογές.


Στόχος το “δυνατό χαρτί”

Όπως παραδέχονται και “γαλάζια” στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, το “δυνατό χαρτί” της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, η προοπτική να “πάρει πάνω του” ο Αλ. Τσίπρας την προσπάθεια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης απασχολεί ιδιαιτέρως τη Ν.Δ., όπως φάνηκε και την περασμένη εβδομάδα μετά την συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός. Από την αμέσως επόμενη μέρα, η Ν.Δ. ξεκίνησε μια εκστρατεία στοχοποίησης του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, με κεντρικά στελέχη του κόμματος να έχουν σημειώσει, σε κλειστές συσκέψεις, ότι “αν καταρρεύσουν το προφίλ του Τσίπρα, θα καταρρεύσει την άλλη μέρα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ”. Ουδόλως τυχαία ήταν η επιλογή του Βασ. Κικίλια, την επομένη της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1, να χρησιμοποιήσει ύβρεις στην προσπάθειά του να αποδομήσει τον Αλ. Τσίπρα: έφτασε στο σημείο να του καταλογίσει “καλή ζωή στο Μέγαρο Μαξίμου”, να τον κατηγορήσει πως “ξεπέρασε τον εαυτό του στη γραφικότητα” και να ισχυριστεί ότι “η έννοια του ψεύτη έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας”.


“Σκληρό ροκ” εφ’ όλης της ύλης

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Ν.Δ. δρομολογεί εκ νέου τακτική “σκληρού ροκ” επί όλων των θεμάτων, με στόχο να ξεπεράσει τα υπαρκτά αδιέξοδά της. Επί μήνες πολλούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης επένδυσε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που... τώρα κλείνουν, οδηγώντας, κατά τα φαινόμενα, σε συνολική συμφωνία για χρέος - πλεονάσματα, ενώ τώρα αφενός προαναγγέλλει καταψήφιση των θετικών αντίμετρων παρά τις αντιρρήσεις “γαλάζιων” στελεχών, που, όπως λένε “δεν θέλουν να την πάθουν όπως με το χριστουγεννιάτικο επίδομα των συνταξιούχων”. Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η “Συμφωνία Αλήθειας” του προέδρου της Ν.Δ. βρίσκεται στον αέρα, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει μηνύματα “προθυμίας” στους δανειστές πως “οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεσμεύουν τη χώρα”, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό το δικό του “πρόγραμμα”. Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δώσει τώρα εντολή σε όλα τα “γαλάζια” στελέχη να “χτυπούν” την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό σε όλα τα θέματα, με στόχευση να ακυρωθεί πριν καν εκδηλωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακάμψει. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της Ν.Δ. στοχεύει να ασκήσει δομική αντιπολίτευση “εφ’ όλης της ύλης” και, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προχθεσινή επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση για να του καταγγείλει την κυβέρνηση για “κατάχρηση εξουσίας” και για... “περιφρόνηση της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής”.

Κι όλα αυτά, με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα κύματα δημοσκοπήσεων μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, αλλά και στα διαρκή εσωκομματικά μέτωπα που ανοίγουν στην οδό Πειραιώς, είτε αυτά αφορούν την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, είτε το πλούσιο παρασκήνιο μεταξύ “μητσοτακικών”- “καραμανλικών” αναφορικά με την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Παρασκήνιο το οποίο, άλλωστε, οδήγησε τον Κυρ. Μητσοτάκη στην ανάληψη πρωτοβουλίας για συνάντηση με τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, ώστε να... μη δημιουργηθούν περαιτέρω παρεξηγήσεις στο μέλλον μεταξύ των κυρίαρχων στρατοπέδων στη Ν.Δ...

Γιώργος Μελιγγώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: