26.4.17

Τα προσχέδια της συμφωνίας...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο Hiltonστο τραπέζι της διαπραγμάτευσης...

Τα προσχέδια της συμφωνίας, που αποτελούν τον καταλύτη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων ανάμεσα στο...
οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των δανειστών στο ξενοδοχείο «Hilton».

Πρόκειται για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που παρέλαβε η Αθήνα από την Κομισιόν, έκτασης περίπου 40 σελίδων μαζί με το τεχνικό του κομμάτι και το 5σέλιδο Μνημόνιο του ΔΝΤ επίσης με το τεχνικό του κομμάτι. Επί αυτών των προγραμμάτων θα θέσει η ελληνική πλευρά τις παρατηρήσεις-ενστάσεις της προσπαθώντας να συγκεραστούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πεντασέλιδο κείμενο του ΔΝΤ είναι πολύ πιο «σκληρό» σε σχέση με το ευρωπαϊκό.

Όσες διαφορές δεν καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα οποία θα αναλάβουν να «χτενίσουν» τα δύο κείμενα, θα κλείσουν σε ανώτερο επίπεδο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση εκτίμησε ότι «θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ώς την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες και πιθανότατα να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) που θα συνοδευτεί και από την προβλεπόμενη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών

Παράλληλα, το ΔΝΤ ανοίγει ξανά τον φάκελο της ελεύθερης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, με το υπουργείο να ετοιμάζεται να το επιτρέψει.

Κλειδί στην ελληνική πρόταση για τις Κυριακές θα είναι η ανάθεση της ευθύνης για την αδειοδότηση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων στους αντιπεριφερειάρχες. Αυτό ήδη ισχύει σήμερα με βάση τον νόμο 4177/2013, με τη διαφορά ότι οι Περιφέρειες δεν μπορούν να αποφασίσουν για τη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων άνω των 250 τ.μ.

Θα ακολουθήσουν το απόγευμα συναντήσεις για εργασιακά, δημοσιονομικά και εξωδικαστικό μηχανισμό.

Κλείνουν τα ενεργειακά έως την Παρασκευή

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι η διευθέτηση του θέματος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει γίνει έως την Παρασκευή.


Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού και των θεσμών είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: