17.4.17

Αντεπίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ...


...μετά τις επικρίσεις των διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις των παρατηρητών του δημοψηφίσματος ότι η...
όλη διαδικασία δεν ανταποκρίθηκε στις διεθνείς προδιαγραφές κι απάντησε ότι οι εκτιμήσεις τους στερούνται αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

Η αποστολή των παρατηρητών από το 47μελές Συμβούλιο της Ευρώπης επισήμανε ότι το δημοψήφισμα ήταν μια άνιση εκλογική αναμέτρηση.

«Το να λένε ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών είναι απαράδεκτο» επισήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι τα «πολιτικά φορτισμένα» σχόλια των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδεικνύουν ότι η αποστολή που εστάλη στην Τουρκία ήταν προκατειλημμένη και δεν έλαβε υπόψη της τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.   

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντιδρά έτσι στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών που υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια. Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις, στην συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση. Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πρίν από το δημοψήφισμα δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατηλειμμένη και δεν λαμβάνει υπ' όψη της αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατηλειμμένης προσέγγισης» καταλήγει η ανακοίνωση...

Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: