25.4.17

Δεν βλέπει Γκάμπριελ ο Νετανιάχου...

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Ισραήλδιότι συναντά επικριτικές ΜΚΟ...

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον...
υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ρίχνοντας σκιά στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ Κέγες, εκπρόσωπο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Ισραήλ, με αφορμή την ημέρα μνήμη του Ολοκαυτώματος «ματαιώνεται».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον εκπρόσωπο Κέγες, η απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ελήφθη διότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί με την ισραηλινή ΜΚΟ «Σπάζοντας τη σιωπή», η οποία συγκεντρώνει μαρτυρίες από Ισραηλινούς βετεράνους για τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός μεταχειρίζεται τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η υπόθεση αναμένεται να ρίξει σκιές στις γενικά καλές διμερείς σχέσεις Γερμανίας-Ισραήλ.

Ο Γκάμπριελ, πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση Νετανιάχου, είχε δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λυπηρό.

«Θα ήταν λυπηρή μια ακύρωση της συνάντησης», δήλωσε ο Γκάμπριελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Ωστόσο δεν θα είναι και καταστροφή για μένα. Έχω επισκεφθεί το Ισραήλ πολλές φορές και έχω εδώ πολλούς φίλους και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει τη δική μου σχέση με το Ισραήλ», τόνισε.

Ωστόσο, όπως είπε, «Δεν μπορείς να έχεις μια σωστή και πλήρη εικόνα μιας χώρας αν δεν μπορείς να συναντήσεις την ηγεσία της. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα σταματήσουμε στο μέλλον να κλείνουμε ραντεβού μεταξύ μελών κυβερνήσεων».

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί τόσο με την οργάνωση «Σπάζοντας τη σιωπή», που ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και με εκπροσώπους της B'Tselem, οργάνωσης που τεκμηριώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Και οι δύο ΜΚΟ θεωρούνται «μαύρα πρόβατα» από την ισραηλινή κυβέρνηση...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: