24.4.17

Η Γαλλία μίλησε...

Γαλλία: Νικητής ο Μακρόν στον πρώτο γύρο για την Προεδρία - Επικρατεί στις δημοσκοπήσεις έναντι της Λεπέν για τον δεύτεροΝικητής ο Μακρόν στον πρώτο γύρο για την Προεδρία...

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι οι νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που...
διενεργήθηκαν χθες στη Γαλλία, σηματοδοτώντας την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έμειναν εκτός διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Μακρόν συγκέντρωσε το 23,75% των ψήφων και η Λεπέν 21,53%, ενώ ακολουθούν ο Φρανσουά Φιγιόν με 19,91% και ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν με 19,64%.

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο δεύτερο και τελικό γύρο, ο οποίος θα αναδείξει στις 7 Μαΐου τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας. Ο κεντρώος Μακρόν θα πρέπει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Δεξιάς και της Αριστεράς μέχρι τότε, για να αποφευχθεί η πρώτη ακροδεξιά προεδρία της Ευρώπης και μπροστά στις τάσεις αποχής που επιδεικνύουν συχνά οι Γάλλοι, έχει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα.

Ο βαριά ηττημένος δεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, όπως και ο Πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να συσπειρωθούν γύρω από το Μακρόν. Ωστόσο, το ίδιο δεν έκανε το ίδιο και ο αριστερός ηττημένος Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε ότι, οι ψηφοφόροι του δεν του έχουν δώσει τέτοια δικαιοδοσία.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Οι πρώτες και πρόωρες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το βράδυ της Κυριακής και προτού ακόμα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων του α’ γύρου, ο Μακρόν έπαιρνε ένα προβάδισμα υπέρ της Λεπέν, που έφτανε σχεδόν στο διπλάσιο.

Ενδεικτικές είναι οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την Harris και την Ipsos/Sopra Steria, που έδιναν νίκη στον Μακρόν με 64% προς 36% της Λεπέν η πρώτη, όταν τα αντίστοιχα αποτελέσματα της δεύτερης ήταν στο 62% για τον Μακρόν και στο 38% για την Λεπέν.

Ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας του β’ γύρου

Στη χθεσινή νικητήρια ομιλία του, ο κεντρώος υποψήφιος του νεοσύστατου κινήματος «Εμπρός» (En Marche) είπε ότι αν εκλεγεί θα φέρει νέα πρόσωπα και ταλέντα στην πολιτική σκηνή, με σκοπό να διαμορφώσει το στάσιμο πολιτικό σύστημα.

«Θέλω να γίνω Πρόεδρος των πατριωτών ενώπιον της απειλής από τους εθνικιστές», τόνισε απευθυνόμενος στο ακροατήριο εντός κι εκτός αιθούσης ο Μακρόν και απαντώντας σαφώς στις ρατσιστικές κορώνες της Λεπέν.

Η ακροδεξιά υποψήφια, από την πλευρά της, στη δική της νικητήρια ομιλία προέταξε «το μεγάλο θέμα» των εκλογών, που δεν είναι άλλο, για εκείνη, από το την ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση που θέτει τον πολιτισμό μας σε κίνδυνο».

Εκτοξεύοντας επίθεση στο Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε εκ νέου ως «βασιλέα του χρήματος», είπε ότι, «οι θέσεις του πάνω στην απελευθέρωση της αγοράς θα οδηγήσουν σε αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας, καθώς και σε μαζική εισροή μεταναστών και στην ελεύθερη κίνηση των τρομοκρατών».

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης και του κόσμου

«Καλό που ο Εμμανουέλ Μακρόν πέτυχε με την πολιτική του για μια δυνατή ΕΕ και μια κοινωνική οικονομία αγορών. Του ευχόμαστε τα καλύτερα για τις επόμενες δύο εβδομάδες», έγραψε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ανάλογες ευχές εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και οι αγορές από την πλευρά τους, έδειξαν ικανοποίηση από τα αποτελέσματα, με το ευρώ να εκτοξεύεται κατά 2% στο 1,09395 δολάριο όταν άνοιξαν οι χρηματαγορές της Ασίας, προτού επιστρέψει πάλι στο επίπεδο του 1,0886. Είναι το υψηλότερο επίπεδο του ευρώ από τις 10 Νοεμβρίου, την ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Για ενδιαφέρουσα εκλογική μάχη στη Γαλλία», έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω μηνύματός του στο Twitter...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: