26.4.17

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ...

Φώφη ΓεννηματάΗ εσωκομματική δημοκρατία είναι ένα διαρκές ζητούμενο για όλα τα κόμματα στη μεταδικτατορική Ελλάδα. Ολοι την...
επικαλούνται -ηγέτες, στελέχη και απλά μέλη-, αλλά την κρίσιμη στιγμή ελάχιστοι την τηρούν.

Η προσφιλής φράση των ηγεσιών, όταν προβαίνουν σε καρατομήσεις ή όταν θέλουν να περάσουν τη γραμμή τους έναντι των εσωκομματικών τους αντιπάλων, είναι οι λεγόμενες «καθαρές λύσεις».

Από την πρόσφατη πολιτική και λίγο παλαιότερη ιστορία υπάρχουν αρκετά παραδείγματα. Πρώτος διδάξας, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε τον Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του 1996 ή τον Αλέξη Τσίπρα το 2015, όταν μια πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε ανοιχτά με την υπογραφή Μνημονίου.

Το ίδιο επικαλέστηκε η Φώφη Γεννηματά, για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κατάργηση όλων των οργάνων και ξήλωμα του γραμματέα του κόμματος ως απάντηση στην αμφισβήτηση που έχει δεχτεί.

Εύλογα λοιπόν μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος αν και πόσο επιτρέπονται οι διαφωνίες και η διαφορετική άποψη στα κόμματα.

Ο αντίλογος, από την άλλη πλευρά, είναι ότι όταν κομματικοί παράγοντες φτάνουν στο σημείο να υπονομεύουν συλλογικές αποφάσεις και την κοινή προοπτική του φορέα στον οποίο ανήκουν, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την εσωκομματική δημοκρατία, τότε δεν μπορούν να μένουν σε θέσεις ευθύνης.

Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία μίλησε ανοιχτά για «Δούρειους Ιππους», κατηγορία που αποκρούστηκε κατηγορηματικά από τους διαφωνούντες. Στο άλλοτε κραταιό κόμμα της Κεντροαριστεράς τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι εμφύλιες διαμάχες είναι σχεδόν σύμφυτα με την ύπαρξή του.

Ωστόσο, τα δεδομένα και τα μεγέθη του κόμματος αυτού σήμερα είναι πολύ διαφορετικά και οι κινήσεις υψηλού ρίσκου όπως η χθεσινή μοιάζουν με δίκοπο μαχαίρι.

Μπορεί να συσπειρώσουν ένα μέρος των στελεχών και των υποστηρικτών του, αλλά μπορεί να διχάσουν και να απογοητεύσουν ένα άλλο, μετριοπαθέστερο τμήμα, που ακούει συνεχώς περί ενότητας χωρίς να τη βλέπει.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχηγοί κρίνονται από τις δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις τους και υπ' αυτή την έννοια η κ. Γεννηματά θα χρεωθεί είτε την επιτυχία είτε την αποτυχία για τη σοβαρή κίνηση που έκανε.

Το μεγάλο και ουσιαστικό ερώτημα παραμένει πάντως αναπάντητο: πόσο ιδεολογικο-πολιτικό βάθος έχουν όλες αυτές οι εσωκομματικές αναταράξεις;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: