17.4.17

Πιτέλα: Ο Ερντογάν έκλεισε τις πόρτες του στην ΕΕ...


...με αυτό το δημοψήφισμα

Τις παρατυπίες, καθώς και το άνισο εκλογικό περιβάλλον της Τουρκίας, καταδίκασε ο πρόεδρος των...
Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, συμπληρώνοντας πως πρέπει να μπει τέλος στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πιτέλα χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα, ως ακόμη ένα σκληρό πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και του κράτος δικαίου, όπως επίσης κι ένα «αποφασιστικό βήμα» απομάκρυνσης από την Ευρώπη.

«Ο Ερντογάν έχει κλείσει τις πόρτες του στην Ε.Ε με αυτό το δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο Πιτέλα καλώντας παράλληλα «οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ να ανασταλούν όταν η Τουρκία αποφασίσει να εφαρμόσει τις 18 συνταγματικές τροποποιήσεις».

«Οι παρατυπίες σκιάζουν το τελικό αποτέλεσμα, ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στην επίσημη αξιολόγηση από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) / Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ODIHR) και τη Διεθνή Αποστολή Παρατηρητών», τόνισε ο Πιτέλα, ενώ κατέληξε αναφέροντας:

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών εξακολουθούν να προσβλέπουν στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ως ζωτικής σημασίας σημεία αναφοράς. Δυστυχώς, ο Ερντογάν στρέφει όλο και περισσότερο την Τουρκία σε ένα προσωποπαγές αυταρχικό καθεστώς. Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενάντια στην αυταρχική εκτροπή πραγματοποιείται από τον Ερντογάν. Παρ ‘όλα αυτά, ζητάμε όμως από το Συμβούλιο της Ε.Ε να εξετάσει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες της Ε.Ε με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια και να παραμείνει σιωπηλή – και η Ευρώπη δεν θα το κάνει»...

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: