30.4.17

Μηχανισμός κατά των «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών...


Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζει μηχανισμό για να βάλει μπλόκο στη φοροδιαφυγή που συντελείται με...
κόπλα επιτηδείων στις ταμειακές μηχανές. Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ καταστρώνει τις επόμενες κινήσεις για την απευθείας διασύνδεση των συναλλαγών με το ΤΑΧΙS.

Ο μηχανισμός που ετοιμάζεται θα ακυρώνει κάθε προσπάθεια επίδοξων φοροφυγάδων να επεμβαίνουν σ΄αυτές και να διαγράφουν συναλλαγές στο τέλος της ημέρας. Στο πλαίσιο αυτό η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, είχε επαφές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου τις προηγούμενες ημέρες, όπου συναντήθηκε με την ομολόγό της Daniela Trochowski και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης του κρατιδίου Ronald Pienkny. 

Οι φορολογικές αρχές του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου του Βραδεμβούργου έχουν δημιουργήσει τον μηχανισμό αυτόν, τις τεχνικές προδιαγραφές του οποίου συμφωνήθηκε να δώσουν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Ο μηχανισμός προστίθεται στην φορολογική ταμειακή μηχανή καταγράφει όλες τις συναλλαγές και δεν επιτρέπει παρεμβάσεις.

Στο Βραδεμβούργο υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που συντελείται στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων κα) γι΄αυτό και προχωρούν στο μέτρο αυτό.

Ανάμεσα στις επόμενες κινήσεις του υπουργείο Οικονομικών είναι και η διασύνδεση των συναλλαγών που γίνονται στην χονδρικη με το TAXIS. Στόχος είναι, κατά τους επόμενους μήνες, να λυθεί το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών που θα έχει το συγκεκριμένο λογισμικό μέσω του οποίου θα δίνει η διασύνδεση. Ετσι στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το 2018 θα μπορεί να εφαρμοσθεί το μέτρο το οποίο θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση να έχει εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, για όλες τις συναλλαγές που γίνονται στη χονδρική μεταξύ των επιχειρήσεων. Αυτό θα δώσει την ευχέρεια για εκτεταμένες διασταυρώσεις των συναλλαγών αυτών μέσω των οποίων θα μπορεί να εντοπισθούν έσοδα που δεν δηλώθηκαν και ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει την κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών. Αλλωστε μέσω της διασύνδεσης των συναλλαγών χονδρικής με το ΤAXIS οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα γι' αυτές προκειμένου να διενεργούν τις διασταυρώσεις των στοιχείων. Ο επόμενος στόχος του υπουργείου θα είναι η διασύνδεση και των ταμειακών μηχανών με το TAXIS προκειμένου να επιτευχθεί παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και των συναλλαγών στη λιανική.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: