16.4.17

Τι θα φέρει το δημοψήφισμα του Ερντογάν στις διεθνείς αγορές...

Τι θα φέρει το δημοψήφισμα του Ερντογάν στις διεθνείς αγορές

Το δημοψήφισμα έχει ήδη διαιρέσει τη χώρα. Οι αντίπαλοι φοβούνται την αύξηση του αυταρχισμού από τον Ερντογάν, έναν ηγέτη τον οποίο βλέπουν αποφασισμένο να... διαβρώσει τη δημοκρατία της σύγχρονης Τουρκίας και τα θεμέλιά της, ενώ η εκστρατεία του, στην οποία ο ίδιος και οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν κυριαρχήσει στα μέσα με πολλαπλές ομιλίες καθημερινά, έχει παίξει σε μεγάλο βαθμό το εθνικιστικό χαρτί, για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

"Βουτιά" στη λίρα και εκροές

Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της κατά το τελευταίο έτος, οι εκροές από τις μετοχές της Τουρκίας άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα τα υψηλά 43 εβδομάδων, ενώ οι θέσεις στα τουρκικά assets διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα 14 ετών, σύμφωνα με την Bank of America - Merrill Lynch, η οποία ωστόσο παραμένει overweight στις τουρκικές μετοχές. Όπως εξηγεί, οι επενδυτές που έφυγαν τον Ιούλιο μετά το πραξικόπημα δεν επέστρεψαν ποτέ και οι αποτιμήσεις της αγοράς είναι 10%-20% χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο.
 πορεία τουρκικής λίρας
πορεία τουρκικής λίρας
 
Πάντως, όπως τονίζουν οι αναλυτές, το "Ναι" στο δημοψήφισμα αναμένεται να "ηρεμήσει" περισσότερο τις αγορές, καθώς μια πιθανή ήττα του Ερντογάν μπορεί να σπρώξει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Παρελθόν το "τουρκικό θαύμα"

Παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δίνουν οι κυβερνητικές Αρχές, η άλλοτε ακμάζουσα οικονομία της Τουρκίας δείχνει σημάδια αδυναμίας. Αναπτύχθηκε κατά 3,5% στο δ' τρίμηνο του 2016 και κατά 2,9% στο σύνολο του 2016, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να αγγίζει τα 10.807 δολάρια, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση κατά 6,1% το 2015.
Τα στοιχεία αυτά ήταν, φυσικά, ευπρόσδεκτα από την κυβέρνηση. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Άγκυρα ο Ερντογάν είπε ότι η ανάπτυξη του 2,9% το 2016 δεν είναι αρκετή για την Τουρκία, αλλά είναι πάνω από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, τους οποίους ο ίδιος επέκρινε στο παρελθόν. Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει την ανάπτυξη της Τουρκίας να κινείται στο 2,1% το 2016, ενώ οίκος αξιολόγησης Moody's στο 2%.

 χρηματιστήριο Τουρκίας

 Αλλά το"τουρκικό θαύμα" ανήκει για τα καλά στο παρελθόν, και η ανατροπή αυτή συνέβη σε λιγότερο από μία δεκαετία. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη υπήρξε ένα από τα κύρια επιτεύγματα της κυβέρνησης Ερντογάν, που έλυσε, πρόσκαιρα όπως αποδείχθηκε, τα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας.
Το ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε στο 13% τον περασμένο Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο μέσα σε επτά χρόνια. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε σχεδόν 11,3% τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Η τουρκική λίρα χτύπησε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ το 2016, αν και έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας άρχισε τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Πλήγμα από τον τουρισμό

Οι προοπτικές του τουρισμού της Τουρκίας, ενός σημαντικού τομέα της οικονομίας της, επίσης ποτέ δεν ήταν τόσο ζοφερές. Οι αυξημένες επιθέσεις του ISIS και των Κούρδων ανταρτών οδήγησαν τη χώρα στη χειρότερη ύφεση του τουρισμού τόσο το 2015 όσο και και 2016.
Η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά δεν βιώνει την αύξηση της παραγωγής που οδήγησε στις χρυσές εποχές της περιόδου μεταξύ του 2002 και του 2006, με το ΑΕΠ να αυξάνεται περισσότερο από 10% ετησίως.
 
 
 10ετές τουρκικό ομόλογο

Όταν ο Ερντογάν, στις αρχές του 2003, ήρθε στο τιμόνι του κυβερνώντος κόμματος AKP, ήταν πρόθυμος να εκσυγχρονίσει την οικονομία της χώρας. Οι ξένοι επενδυτές έσπευσαν στις τουρκικές αγορές και χρηματοδότησαν έργα ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του 2003 και του 2012.
Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ ευάλωτη και περίπλοκη γειτονιά και μερικά από τα προβλήματά της πηγάζουν από τις συγκρούσεις στις γειτονικές χώρες, όπως τη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, το εξωτερικό δεν είναι η μόνη πηγή των προβλημάτων της χώρας, καθώς οι διαιρέσεις στο εσωτερικό της είναι σημαντικές.
Το δημοψήφισμα έχει πολώσει την Τουρκία, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον μετασεισμό μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 40.000 άτομα να κρατούνται και συνολικά περιουσιακά στοιχεία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων 4.000 εταιρειών να δεσμεύονται ή να κατάσχονται λόγω των ύποπτων διασυνδέσεων με τον εξόριστο στις ΗΠΑ κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Ελευθερίας Κούρταλη, ΕΔΩ....

πηγη capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: