30.4.17

Δημοσκοπικό προβάδισμα Μέρκελ...

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχουν προβάδισμα επτά μονάδων επί των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών πέντε μήνες πριν από τις..
εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Bild am Sonntag.
Από την έρευνα του ινστιτούτου Emnid διαπιστώθηκε πως οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους θα κέρδιζαν 36% των ψήφων, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το ίδιο ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει και σε μια παρόμοια δημοσκόπηση του Emnid για την Bild am Sonntag που είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα.

Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον υποψήφιό τους για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, συνέχισαν να υποχωρούν και μέσα στην εβδομάδα έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες, κατεβαίνοντας στο 29%.

Η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία έγινε μόλις μια εβδομάδα πριν από τις σημαντικές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν, έδειξε επίσης πως ο εταίρος που προτιμούν οι Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αύξησε την τελευταία εβδομάδα τη δύναμή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ανεβαίνοντας στο 6%.
Η κεντροδεξιά συμμαχία, με 42%, εξακολουθεί να μην συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα κέρδιζε 9%, όπως και πριν από μια εβδομάδα. Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει πως δεν θα συνεργασθούν με την AfD δυσχεραίνοντας έτσι περισσότερο τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Οι εταίροι που προτιμά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι, αύξησαν την τελευταία εβδομάδα τη δύναμή τους κατά μία μονάδα, στο 7%. Το ακροαριστερό κόμμα Die Linke θα κέρδιζε 9%, όσο είχε και την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Emnid. Η αποκαλούμενη «κόκκινο-κόκκινο-πράσινη» συμμαχία των SPD, Linke και Πρασίνων θα υπολειπόταν επίσης μιας πλειοψηφίας, συγκεντρώνοντας ένα 45%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: