16.4.17

Απάντηση δημιουργών και Γιάννη Γλέζου...


... στην ανακοίνωση του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΕΠΙ...
"Η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ πέραν του ότι έρχεται ύποπτα αργοπορημένη –μήνες μετά το...
πόρισμα του ελέγχου της ΑΕΠΙ - και μετά από καθημερινή συζήτηση σε όλη την κοινωνία για το σκάνδαλο , συγκαλύπτει δυστυχώς τα πραγματικά αιτήματα των δημιουργών, που δεν είναι βέβαια απλώς ένα βιαστικό νομοσχέδιο, ώστε να ...πληρώνουν οι χρήστες και να συνεχιστούν ήρεμα οι ζωές μας!

Ξαναλέμε, λοιπόν, με τον απλούστερο τρόπο αυτό που ζητάμε:
1.Δεν ζητάμε να κλείσει η ΑΕΠΙ, αλλά να τοποθετηθεί σε αυτήν Επίτροπος, που θα διοικεί, θα ελέγχει, και θα εξυγιάνει την Εταιρεία που υπάρχει χάρη στα έργα μας
2. Ο Επίτροπος θέλουμε να είναι εγνωσμένης αξίας μάνατζερ, που να μην έχει σχέση με τον χώρο μας και τις ιδιοτέλειες ή τα πάθη του.
3. Να παύσει αμέσως το υφιστάμενο ΔΣ. Δεν γίνεται να συνδιοικήσει με μετόχους που όχι μόνο αποδείχτηκαν κακοί διαχειριστές των χρημάτων τρίτων, αλλά ελέγχονται και για κακουργήματα.

Ειδικά το τρίτο, γνωρίζουμε πως το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ το προβάλλει ως «αντισυνταγματικό», ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ πως η ΑΕΠΙ δεν είναι μια απλή ΑΕ που διαχειρίζεται τα χρήματα των μετόχων της, αλλά μια εταιρεία που διαχειρίζεται χρήματα ΤΡΙΤΩΝ ημών των Ελλήνων και ξένων δικαιούχων όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι χρηματιστηριακές, όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί επίτροποι, με την αυτονόητη προϋπόθεση να μην συνδιοικούν με τους εκάστοτε «Κοσκωτάδες».

Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια τεράστια και καθόλου αθώα φυσικά πολιτική αντίφαση. Από τη μια ο Πρωθυπουργός να δείχνει την πολιτική βούληση και να ξεκαθαρίζει το θέμα με μια σαφέστατη θέση υπέρ των δημιουργών κι απ' την άλλη το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, να επιχειρεί την συγκάλυψη, αλλά και τη συνέχεια ενός κοινωνικού και πολιτισμικού εγκλήματος. Περιμένουμε λοιπόν άμεσα, απ' την Υπουργό, χωρίς άλλες κωλυσιεργίες και δικαιολογίες, να φροντίσει ώστε το νομοσχέδιο, το οποίο περιφέρεται εδώ και μήνες σε διαδρόμους και γραφεία ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την πνευματική δημιουργία, να κάνει οπωσδήποτε σαφές πως ο Επιίτροπος δεν θα συνδιοικεί με τους μετόχους. Το να φτάσουμε στο "παραπέντε" και να υποστούμε για άλλη μια φορά τον εκβιασμό "δεχτείτε ότι προτείνουμε ή πεινάστε", θα είναι μια εγκληματική πράξη με βαριές πολιτικές και προσωπικές ευθύνες με ονοματεπώνυμο.
Έχουμε την ιστορική ευθύνη να λύσουμε, δημιουργοί και πολιτεία, ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα και τον Πολιτισμό μας εδώ και 80 χρόνια. Σε αυτόν τον αγώνα είναι μαζί μας όλη η ευρωπαϊκή νομοθεσία και όλοι οι Ευρωπαίοι πνευματικοί δημιουργοί και οι οργανισμοί που τους εκπροσωπούν. Είναι καιρός να είναι μαζί μας και η Ελληνική Πολιτεία.

Ας δείξει πολιτική βούληση η Υπουργός κι ας πάψει να είναι τόσο ξεκάθαρα εναντίον των θυμάτων της υπόθεσης το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας σκεφτούν πως έχουν την ιστορική ευκαιρία να λύσουν το θέμα όχι μεσοβέζικα και δίνοντας χρόνο στην τωρινή διοίκηση, αλλά πραγματικά, ανοίγοντας το δρόμο σε μια υγιή μελλοντική, διάδοχη κατάσταση . Οποιαδήποτε «μισή λύση» θα είναι σκάνδαλο και θα φροντίσουμε να αναδειχθεί με όλες του τις λεπτομέρειες. Και χωρίς κανένα «κυνήγι μαγισσών». Με ορθό λόγο και αποδείξεις.

Καλή Ανάσταση σε όλους από τους 450+"



Στην ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και ο συνθέτης, πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» Γιάννης Γλέζος. Η απάντησή του έχει ως εξής:



"Ώστε η σχετική παρέμβαση τού πρωθυπουργού και η ψήφιση τής τροπολογίας για τον Επίτροπο «είχε στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και της παράλυσης που είχε προκληθεί στο σύστημα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων», όπως μας λέει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ;;;(!!!!)

Αυτό εννοούσε ο Τσίπρας με τη δήλωση του; Οι εισπράξεις τής ΑΕΠΙ ήταν που τον καίγανε και όχι η απομάκρυνση εκείνων που τις βάζανε στην τσέπη τους;

Ο Πρωθυπουργός στις 17.3.2016 στην δήλωση του για την ΑΕΠΙ και τον Επίτροπο είχε πει επί λέξει (και μην τον διαστρέφετε): «Το Υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό Επίτροπο για ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΕΟΝΤΑ ΈΛΕΓΧΟ στην ΑΕΠΙ». 

Από πού και πώς κατάλαβε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Τσίπρας ήθελε τον Επίτροπο να γίνει εισπράκτορας τής ΑΕΠΙ; Αυτή θα ήταν η δουλειά του ή τον ήθελε για να κάνει τον ΔΕΟΝΤΑ ΕΛΕΓΧΟ για το πώς και για πόσα χρόνια οι εισπράξεις της ΑΕΠΙ πλουτίζανε τους μετόχους της, ενώ πεινούσαν οι δημιουργοί - μέλη της (εκτός των ολίγων γνωστών εξαιρέσεων);

Δεν ανακοίνωσε επίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός (αυτολεξεί) και τα εξής;

«Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά θέματα κατά τρόπο που ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ». 

Από πού και πώς κατάλαβε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Τσίπρας εννοούσε συνδιοίκηση του Επιτρόπου με εκείνους που εξαιτίας τους αυτός θα οριστεί και που ενέχονται για ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ και ΤΙΣ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ και που ο Επίτροπος μπαίνει ακριβώς για να μην ξανασυμβούν ποτέ οι ίδιες και οι ΝΕΕΣ;

Και πώς θα γίνει αυτό; Με τη συνδιοίκηση;

Τι πιστεύει το καλοπροαίρετο Τμήμα Πολιτισμού τού ΣΥΡΙΖΑ; Ότι θα συνδιοικούν με τον Επίτροπο οι υπεύθυνοι και ενεχόμενοι αλλά επειδή θα συμβιώνουν μαζί του θα δώσουν τον λόγο τους ότι θα είναι καλά παιδιά και, έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά;

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Και όποιος γελάει μαζί τους (δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των δημιουργών) «κάνει κυνήγι μαγισσών» (όπως μας λέτε) και βρίσκουν έτσι την ευκαιρία οι επάρατοι χρήστες να κάνουν στάση πληρωμών; Έτσι είναι ή απλώς ή (όπως είναι λογικό) και οι χρήστες θέλουν να ξέρουν πού πάνε τα λεφτά τους, όπως και οι δημιουργοί;

Τα πράγματα είναι απλά, αγαπητό Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

Μην παρασύρεστε από μια ομαδούλα βουλευτών και «δημιουργών» που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν Επίτροπο στην ΑΕΠΙ (αυτός ήταν και ο λόγος που αποσύρθηκε το αρχικό νομοσχέδιο Μπαλτά).

Τώρα που είδαν ότι και ο Τσίπρας τον θέλει προσπαθούν να περιορίσουν τις εξουσίες του με κάθε τρόπο και ποιος είναι ο καλύτερος γι' αυτό; Η Συνδιοίκηση!!

Αυτό είναι το αυγό του Κολόμβου που θέλουν να σπάσουν στα κεφάλια μας αλλά δεν θα το πετύχουν γιατί είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι και για πρώτη φορά ενωμένοι (και Έλληνες και ξένοι)!!

Και κάτι άλλο:

Να μην σας παραμυθιάζουν με τις (καλοπληρωμένες) γνωμοδοτήσεις τους ότι δήθεν ο Επίτροπος είναι αντισυνταγματικός (όπως το έχει πάθει και η Υπουργός) γιατί υπάρχουν περισσότερες (και μάλιστα δωρεάν) από σοβαρούς καθηγητές που λένε ακριβώς τα αντίθετα.

Λέμε λοιπόν απερίφραστα σ' αυτήν την ομαδούλα:

Όποιοι μεθοδεύουν συνδιοίκηση του Επιτρόπου με τη διεφθαρμένη διοίκηση τής ΑΕΠΙ εξυπηρετούν τους σκοπούς τής ΑΕΠΙ.

Αν επιμείνουν αγνοώντας τη βούληση της μεγίστης πλειοψηφίας των Δημιουργών, των Χρηστών και του Πρωθυπουργού, να είστε σίγουροι ότι τότε το Τμήμα Πολιτισμού τής Ελλάδας θα τους πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Γιάννης Γλέζος, συνθέτης»

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: