30.4.17

Μία Πρωτομαγιά, τέσσερις συγκεντρώσεις στην Αθήνα...

Πρωτομαγιά
Με διαφορετικές συγκεντρώσεις θα τιμήσουν φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά συνδικάτα, φορείς και συλλογικότητες. «Δεν είναι αργία, είναι απεργία», τονίζουν σε ανακοινώσεις τους...
συνδικάτα όπως η ΓΣΕΕ, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας που καθιερώνει την Πρωτομαγιά ως υποχρεωτική αργία κατά τα πρότυπα της κυριακάτικης αργίας.

Συγκεκριμένα:

■ Η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ καλούν σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

■ Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη συνέχεια σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

■ Τα πρωτοβάθμια σωματεία, η ΚΕΕΡΦΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καλούν σε συγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στο Μουσείο.

Επίσης, η Λαϊκή Αντίσταση ΑΑΣ και το συνδικάτο «Ταξική Πορεία» καλούν στις 11 στην Ομόνοια: «131 χρόνια μετά, λοιπόν, οι διεκδικήσεις των εργατών του Σικάγου δεν είναι μια απλή ιστορία του παρελθόντος, είναι η ζωντανή ιστορία του σημερινού εργάτη που καλείται να σταθεί ξανά στα πόδια του και να αντιμετωπίσει τον ταξικό του αντίπαλο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο «Ταξική Πορεία».

Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών το 1889 στο ιδρυτικό συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του μακελειού που έγινε στο Σικάγο το 1886, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ κατά εργατών που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα, η πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με τη συμμετοχή 2.000 εργατών που διεκδίκησαν το 8ωρο, την καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας και κρατική ασφάλιση για θέματα εργατικών ατυχημάτων.

■ Τα λεωφορεία στην Αθήνα θα κινηθούν μεταξύ 9.00 και 21.00, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ώς τη λήξη της βάρδιας.

Χειρόφρενο θα τραβήξουν τα τρόλεϊ με 24ωρη απεργία, ενώ δεν θα γίνουν ούτε τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του προαστιακού λόγω 24ωρης απεργίας του σωματείου των ηλεκτροδηγών.

■ Δεμένα θα παραμείνουν την Πρωτομαγιά στα λιμάνια της χώρας τα πλοία όλων των κατηγοριών μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κλειστά θα είναι και όλα τα εμπορικά λιμάνια, καθώς η ΟΜΥΛΕ και οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: