17.4.17

Ο πόλεμος του Κόλπου... της Αλάσκας...


Εισβολή του αμερικανικού στρατού σε μία από τις τελευταίες παρθένες περιοχές του πλανήτη...
Εναν ακήρυχτο «πόλεμο» έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ. Αυτή την φορά, όχι εναντίον μιας άλλης χώρας και ενός άλλου λαού. Αλλά εναντίον του...
εαυτού της, του λαού της και του φυσικού περιβάλλοντός της. Διότι μόνο με πόλεμο μπορεί να συγκριθεί η περιοδική μετατροπή του Κόλπου της Αλάσκας σε πεδίο ασκήσεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό αφιέρωμα της «Le Monde diplomatique», τον ερχόμενο Μάιο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα πλεύσει και πάλι στον Κόλπο της Αλάσκα. Εκεί, θα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις και ενδεχομένως θα ρίξει βόμβες, θα εκτοξεύσει τορπίλες και πυραύλους και θα δηλητηριάσει με πολλούς ακόμη τρόπους τα κάποτε παρθένα νερά, καθώς προετοιμάζεται για τις μελλοντικές μάχες σε άλλα σημεία του πλανήτη. «Σκεφτείτε το σαν ένα πόλεμο εναντίον της άγριας ζωής, μια επίθεση στο περιβάλλον και τις τοπικές παράκτιες κοινότητες» σημειώνει το δημοσίευμα.


Απέναντι σε αυτήν την «εισβολή» στέκεται μια ντόπια κάτοικος. Η Emily Stolarcyk. Την οποία, η στρατιωτική διοίκηση της Αλάσκας χαρακτηρίζει ως «ταραχοποιό». Άλλοι λένε ότι είναι «εναντίον του στρατού» - όρος που στο στόμα τους επέχει την θέση ύβρεως - ενώ, το γραφείο της Ρεπουμπλικανής γερουσιαστή, Lisa Murkowski, θεωρεί ότι «εξεγείρει τον όχλο».

Πάντως, το πιο «δημαγωγικό» και «ριζοσπαστικό» που συμβαίνει με την Emily Stolarcyk ειναι η παθολογική αγάπη για τον τόπο της και την φυσική του κληρονομιά. Γεννημένη σε ένα μικρό ψαροχώρι της Αλάσκας, την  Cordova, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι της γης της μόνο σε αρμονία με την φύση μπορούν να επιβιώσουν, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια να αντιστέκεται στην συνεχιζόμενη χρήση του Κόλπου της Αλάσκας ως πεδίου βολής και ασκήσεων για το πολεμικό ναυτικό, κατά τη διάρκεια, μάλιστα, μιας από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις πουλιών και θαλάσσιας ζωής στην Γη.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: