24.4.17

Να μην επιτραπεί η αυθαιρεσία του Άνθιμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


Την απόπειρα αλλαγής χρήσης της Ροτόντας από τον μητροπολίτη Άνθιμο καταδικάζουν οι νομαρχιακές επιτροπές Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για...
«παραβίαση της νομιμότητας» και «πραξικοπηματική» ενέργεια.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος, που  την Παρασκευή αποκάλυψε από τις ειλικρινείς σκέψεις και προθέσεις του για τη Ροτόντα και μετέφερε εκεί χθες το παλαιό «εγκαίνιον» του ιερού ναού, το οποίο και τοποθέτησε μονίμως στην Αγία Τράπεζα.

Σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό και ζητάει την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, που στο σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ξεκαθαρίζει ότι «η Ροτόντα είναι μνημείο, γι’ αυτό όποιος εισέρχεται πληρώνει εισιτήριο».

Οι δύο Ν.Ε. του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν ότι «ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας».

Στη συνέχεια επισημαίνει χαρακτηρίζει «αυθαίρετη» και «επιθετική» την ενέργεια «του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας».

«Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού. Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: