25.4.17

Ήταν «θηριωδία» και όχι γενοκτονία...

Ντόναλντ ΤραμπΑπέφυγε ο Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία για να περιγράψει τις δολοφονίες πάνω από...
1,5 εκατομμύριο Αρμενίων από τα χέρια Τούρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μιλώντας για τη «σφαγή» των Αρμενίων το 1925 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ έκανε λόγο για «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, επετείου της γενοκτονίας, ο Τραμπ υποστήριξε ότι «ενώθηκε με την αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου στο πένθος για την απώλεια ζωών αθώων και για τα δεινά που υπέστησαν τόσοι πολλοί» άνθρωποι.

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (…) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».

«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Τραμπ.

Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», εκτίμησε ο Τραμπ είναι «ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».
Η αντίδραση της Άγκυρας και η απάντηση του Λευκού Οίκου

Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου.

«Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές».

Η Άγκυρα επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι οι θάνατοι οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «γενοκτονία».

Σε αυτό το ζήτημα ο Τραμπ φαίνεται να διατηρεί τη στάση των προκατόχων του, που δεν ήθελαν να προκαλέσουν Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι υπήρξε γενοκτονία, προκειμένου να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα.
Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να είχε δεσμευτεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά τελείωσε τη θητεία του έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, χωρίς να τηρήσει την υπόσχεσή του.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει εκατομμύρια για να ασκήσει πιέσεις μέσω λόμπι στο Κογκρέσο για να πείσει τον Ομπάμα να μην αναγνωρίσει τον όρο «γενοκτονία».

Όμως, ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αυτή την «παράλειψη» στην Ιστορία...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: