24.4.17

Δικάζονται οι δύο ακροδεξιοί στη Χίο...

Ενώπιον της Δικαιοσύνης με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενοι για επιθέσεις σε πρόσφυγες στη Χίο, θα...
βρεθούν σήμερα στη μία το μεσημέρι ο χρυσαυγίτης Ματθαίος Μερμηγκούσης και ο Τάσος Κομματάς, που συνελήφθησαν την Παρασκευή τα ξημερώματα από αστυνομικούς στην πλατεία του νησιού και λίγο μετά την επίθεση ακροδεξιών ομάδων εναντίον του καταυλισμού της Σούδας.

Στη συνέχεια των όσων προηγήθηκαν εντός και εκτός αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου την Πέμπτη το απόγευμα, ομάδες xρυσαυγιτών και άλλων ακροδεξιών επιδόθηκαν ακόμη μια φορά σε πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων, επιτιθέμενοι αρχικά με πέτρες στον καταυλισμό και στη συνέχεια στους δρόμους της πόλης, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, καταδίωξαν και προκάλεσαν πρόσφυγες.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, που πρωτοστατούν σε αντιπροσφυγικές εκδηλώσεις, τα ξημερώματα της Παρασκευής φέρονται μαζί με άλλους να ακινητοποίησαν πέντε νεαρούς πρόσφυγες αλγερινής καταγωγής, κατηγορώντας τους ότι νωρίτερα είχαν σπάσει δύο αυτοκίνητα.

Το περιστατικό της ιδιότυπης αυτής ομηρίας των προσφύγων έγινε γρήγορα αντιληπτό από την αστυνομία, η οποία επενέβη για να διαλευκάνει την υπόθεση.

Παρά τις έρευνες των αστυνομικών, οι κατηγορίες περί σπασίματος αυτοκινήτων δεν αποδείχτηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι να οδηγηθούν στην αστυνομική διεύθυνση Χίου, όπου μετά την εξακρίβωση στοιχείων και την αναγνώριση από τους πρόσφυγες των δύο ως υπαίτιων της απρόκλητης επίθεσης, σχηματίστηκε δικογραφία και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα που τους παρέπεμψε να δικαστούν στο αυτόφωρο.

Εκεί οι δύο ζήτησαν και τελικά πήραν αναβολή για σήμερα. Η αναβολή δόθηκε με απόφαση του προέδρου Γιώργου Παντελίδη, παρά τη διαφωνία της εισαγγελέως Σταυρούλας Σταυράτη, που ζήτησε επιπλέον να παραταθεί η κράτησή τους έως τη διεξαγωγή της δίκης. Αίτημα που και αυτό απορρίφθηκε από τον πρόεδρο.

Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος όσο και η εισαγγελέας επέστησαν την προσοχή στους κατηγορούμενους να μείνουν μακριά από τον καταυλισμό και ειδικά τους μάρτυρες κατηγορίας, όπως και κάθε πρόσφυγα και μετανάστη, μιας και, όπως τόνισε με νόημα η κ. Σταυράτη «οι κατηγορίες που σας βαραίνουν αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει γίνει χρήση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Στον ίδιο τόνο και ο πρόεδρος του δικαστηρίου συνέστησε στους κατηγορούμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως τη Δευτέρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: