30.4.17

Ενόχληση Ερντογάν...

για κοινές περιπολίες ΗΠΑ - YPG στη Συρία...

Απαγοήτευση εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα περιπολούν κοντά στα...
σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία μαζί με μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας οργάνωσης που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

Οι YPG είναι η κυριότερη συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), της αραβοκουρδικής συμμαχίας που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον τους στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άνθρωποι. Κατά μήκος των συνόρων έχουν σημειωθεί επίσης συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων πολιτοφυλάκων και των ανδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν νέες αψιμαχίες, οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιωτικά οχήματα, που φέρουν την αμερικανική σημαία, για να πραγματοποιούν περιπολίες από τη συριακή πλευρά των συνόρων μαζί με μέλη των YPG.

«Δυστυχώς, η παρουσία της αμερικανικής σημαίας πλάι στο (σύμβολο) μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται YPG μας θλίβει βαθιά», είπε ο Ερντογάν πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στην Ινδία και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει για το ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, στις 16 Μαΐου.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του που η συνεργασία της Ουάσινγκτον με τους Κούρδους της Συρίας, που ξεκίνησε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζεται. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Διαφορετικά, θα εξακολουθήσει να συνιστά μια ανησυχία για την περιοχή και για εμάς», ανέφερε...


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: