20.4.17

Ακροδεξιοί σε απόγνωση...

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σε επείγουσα αναζήτηση... εναλλακτικής. Τα πάνω κάτω στους ήδη ταραγμένους κόλπους του...
ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος έφερε η αιφνιδιαστική χθεσινή αναγγελία της συμπροέδρου του Φράουκε Πέτρι πως δεν θα κατέβει τελικά στις ομοσπονδιακές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου ούτε ως μεμονωμένη επικεφαλής του, ούτε ως μέλος τυχόν ηγετικού διδύμου ή ομάδας που αναμένεται να οριστεί στο επικείμενο συνέδριο το Σαββατοκύριακο στην Κολονία, προκειμένου να οδηγήσει το AfD στις κάλπες και -άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, με βάση τις δημοσκοπήσεις- στην παρθενική είσοδό του στην Μπούντεσταγκ.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η περαιτέρω αποξένωση της Πέτρι μετά την κατάθεση πρότασης προς τους συνέδρους για ενδεχόμενη μελλοντική σύναψη συμμαχιών με άλλα κόμματα, αλλά και η επιμονή της για υιοθέτηση μετριοπαθέστερης προεκλογικής πλατφόρμας, ώστε το AfD να προσελκύσει ξανά τους ψηφοφόρους που έχει χάσει τελευταία σύμφωνα με τα γκάλοπ. Οι λόγοι ποικίλλουν: από τη μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία μέχρι τη δυσφορία για τις εσωτερικές έριδες στο κόμμα και τις αμετανόητες θέσεις στελεχών του για το ναζιστικό παρελθόν της χώρας. Πρόσφατο παράδειγμα, το αντισημιτικό ξέσπασμα του βουλευτή και επικεφαλής του AfD στο κρατίδιο της Θουριγγίας, Μπγιορν Χόκε, που αποκάλεσε «απολειφάδι ντροπής» το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο... Παρότι μερίδα του κόμματος διαφωνεί κάθετα, η Πέτρι έχει αξιώσει την αποπομπή του Χόκε, κάνοντας χθες λόγο για «μέγιστη πρόκληση» από συγκεκριμένα άτομα τα οποία χαλάνε την (εξωραϊσμένη) δημόσια εικόνα που χτίζει επιμελώς το AfD και «φοβίζουν» τους πολίτες.

Και ενώ η 41χρονη χημικός έχει βγει νικήτρια στη (διαρκή σχεδόν) εσωκομματική μάχη εξουσίας και αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο του καθωσπρέπει εθνολαϊκισμού στη Γερμανία -κρατώντας εφεδρεία για το μέλλον, αφού δεν παραιτήθηκε από τη συμπροεδρία του κόμματος- η Deutsche Welle διερωτάται για την κρυφή ατζέντα πίσω από την απόφασή της. Η ίδια εμφανίστηκε να «θυσιάζει» προσώρας τις πολιτικές φιλοδοξίες της για το καλό της παράταξης, όπως σημειώνει ωστόσο η DW βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και ίσως αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο απαιτητικό πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας. Πρόσφατα μάλιστα ξέσπασε σε κλάματα όταν αποδοκιμάστηκε σε δημόσια εκδήλωση. Το συνέδριο του διχασμένου AfD καλείται τώρα να αποφασίσει και τη στρατηγική του και ποιος ή ποιοι θα κατέβουν υποψήφιοι στη θέση της Πέτρι.

Ως... εναλλακτικοί πιθανολογούνται ο 76χρονος πρώην εκδότης και συνιδρυτής του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ και η 38χρονη οικονομολόγος Αλις Βάιντελ. Ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων πάντως δείχνει νέο άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ των Χριστιανοδημοκρατών σε βάρος των Σοσιαλδημοκρατών, με το AfD και την Αριστερά να κονταροχτυπιούνται για την τρίτη θέση...


Βίκυ Καπετανοπούλου, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: