20.4.17

Αναζητώντας τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου...

Τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρουΤριήμερο πένθος και μεσίστιες οι σημαίες μετά την πτώση του ελικοπτέρου UH-1H Huey στο Σαραντάπορο Ελασσόνας και...
τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών, οι κηδείες των οποίων θα γίνουν σήμερα και αύριο.

Συγκεκριμένα, η εξόδιος ακολουθία του ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα θα τελεσθεί στις 12:00 στη Λάρισα και του υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή το απόγευμα, στις 5:30, επίσης στη Λάρισα.

Η εξόδιος ακολουθία του υποστράτηγου (ΤΘ) Ιωάννη Τζανιδάκη θα τελεσθεί αύριο (Παρασκευή), στις 6 το απόγευμα, στην Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου, ενώ του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου (ΤΘ) αύριο στις 10 το πρωί στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας.


Οι πρώτες εκτιμήσεις

Αν και τα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να «φωτίσει» η μαρτυρία της μοναδικής επιζήσασας, 26χρονης αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα, η ίδια βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ και δεν δύναται ακόμα να περιγράψει τι συνέβη.

Οι γιατροί της ΜΕΘ του 242 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται με κάταγμα στη λεκάνη και εκδορές στο σώμα, επέτρεψαν μόνο στους γονείς της και στον σύζυγό της, επίσης στέλεχος του Στρατού Ξηράς, να την επισκεφτούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους στρατιωτικούς, το τραγικό δυστύχημα υπήρξε το αποτέλεσμα συνδυασμού τριών παραγόντων: των άσχημων καιρικών συνθηκών, της απόφασης του τραγικού κυβερνήτη να πετά σε πολύ χαμηλό ύψος και της παρουσίας ηλεκτροφόρων καλωδίων, πυλώνων και στηλών της ΔΕΗ στην περιοχή.


Το τι ακριβώς όμως συνέβη παρέμενε ώς αργά χθες άγνωστο και αναμένεται με αγωνία το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων που ανέλαβε την υπόθεση.

Στην περιοχή, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχος Βασίλης Μπελετσιώτης, υπήρχε χαμηλή νέφωση και περιορισμένη ορατότητα, με τη βάση των νεφών να βρίσκεται στα 500 πόδια (περίπου 170 μέτρα) ενώ έπνεαν ανά ριπές νοτιοανατολικοί άνεμοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες και αντί να στραφεί προς τα παράλια όπου ακολουθώντας την ακτογραμμή μπορούσε να κινηθεί προς τα βόρεια, ο έμπειρος 35χρονος ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας (πατέρας δυο κοριτσιών 2,5 και 8 χρόνων) με τις 1.620 ώρες πτήσης παρέμεινε πιστός στο αρχικό σχέδιο πτήσης και συνέχισε κατευθυνόμενος προς το αεροδρόμιο Αργους Ορεστικού που ήταν ο προορισμός του ελικοπτέρου...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: