30.4.17

Ο Τραμπ σνόμπαρε το δείπνο των ξένων ανταποκριτών...

ΗΠΑ: Σνόμπαρε το δείπνο των ξένων ανταποκριτών ο Τραμπ
...στον Λευκό Οίκο...
Οι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφοι συγκεντώθηκαν χθες για το επίσημο ετήσιο δείπνο τους, το οποίο διεξήχθη φέτος σε...
χαμηλούς τόνους καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ σνόμπαρε την εκδήλωση - ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το κάνει εδώ και 36 χρόνια.

Χωρίς τον Τραμπ, ο οποίος προγραμμάτισε να μην παραστεί στην εκδήλωση των δημοσιογράφων, αλλά σε μια συγκέντρωση οπαδών του με την ευκαιρία των 100 ημερών που συμπλήρωσε στην προεδρία, η βραδιά, που είναι συνήθως γεμάτη διασημότητες και οργανώνεται από την Ένωση Ανταποκριτών του Λευκου Οίκου, ήταν φέτος λιγότερο λαμπερή, παρόλο που συμμετείχαν κορυφαίοι δημοσιογράφοι και κυβερνητικοί παράγοντες.

Το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης Τραμπ απέφυγε επίσης την εκδήλωση σε αλληλεγγύη με τον πρόεδρο, ο οποίος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον Τύπο ότι τον κακομεταχειρίζεται. Ο πρόεδρος επωφελήθηκε της προεκλογικού τύπου συγκέντρωσης των οπαδών του για να καταφερθεί και πάλι κατά των μέσων ενημέρωσης.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ενθουσιασμένος απ' ό,τι είμαι όταν βρίσκομαι πάνω από 100 μίλια μακριά», είπε στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, και κατονόμασε την εφημερίδα The New York Times και τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και MSNBC.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου (WHCA) Τζεφ Μέισον υπερασπίσθηκε την ελευθερία του Τύπου, αν και παραδέχθηκε πως το φετινό δείπνο αφήνει μια διαφορετική αίσθηση, και τόνισε πως οι απόπειρες να υπονομευθούν τα μέσα ενημέρωσης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

«Δεν είμαστε ψευδείς ειδήσεις, δεν είμαστε αποτυχημένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί και δεν είμαστε ο εχθρός του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο Μέισον, ο οποίος είναι ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

Εδώ και χρόνια στο δείπνο αυτό οι πρόεδροι και από τα δύο κόμματα διατύπωναν σχόλιά τους, όμως φέτος η εκδήλωση επέστρεψε στις παραδοσιακές ρίζες της, βραβεύοντας τη δουλειά ρεπόρτερ και χορηγώντας υποτροφίες, με τους διάσημους δημοσιογράφους Μπομπ Γούντγουαρντ και Καρλ Μπερνστάιν να απονέμουν βραβεία.

«Δεν είναι το στυλ του Ντόναλντ Τραμπ», είπε στο MSNBC η Άντρια Μίτσελ του NBC αναφερόμενη στο αυτοσαρκαστικό χιούμορ που έκαναν στο παρελθόν πρόεδροι παρά τις εντάσεις που μπορεί να υπήρχαν στις σχέσεις τους με τον Τύπο.

Τη χιουμοριστική πλευρά της εκδήλωσης ανέλαβε ο κωμικός Χάσαν Μινχάτζ.

«Καλωσήρθατε στο τέλος της σειράς των δείπνων των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου», είπε στους παρισταμένους ο Μινχάτζ, ο οποίος υποδύεται έναν ανταποκριτή στην εκπομπή The Daily Show του Comedy Central.

Αστειεύτηκε επίσης με τον Τραμπ, παρά την επιθυμία των οργανωτών, λέγοντας πως το κάνει για να τιμήσει την προστασία της ελευθερίας του λόγου από το αμερικανικό σύνταγμα: «Μόνο στην Αμερική μπορεί ένας μικρός Ινδοαμερικανός μουσουλμάνος πρώτης γενιάς να ανέβει στη σκηνή και να πει αστεία για τον πρόεδρο».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο ηθοποιός Άλεκ Μπόλντουιν, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Τραμπ προκαλώντας την οργή του στην εκπομπή Saturday Night Live του NBC, ενθάρρυνε επίσης τους παρισταμένους.

Λίγες άλλες διασημότητες περπάτησαν στο κόκκινο χαλι, αν και έκαναν την εμφάνισή τους μερικές γνωστές προσωπικότητες της Ουάσινγκτον, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο ρεπουμπλικανός βουλευτής της Καλιφόρνια Ντέιβιντ Ίσα.

Ο Τραμπ είχε παραστεί στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε αστεία σε βάρος του νεοϋορκέζου μεγιστάνα εργολάβου ακινήτων και τηλεοπτικού παρουσιαστή εκπομπών ριάλιτι.

Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε πως αποφάσισε να μην παραστεί ως πρόεδρος επειδή αισθάνεται πως έχει αντιμετωπισθεί άδικα από τα μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε: «Θα έρθω την ερχόμενη χρονιά, οπωσδήποτε».

Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ είπε στους οπαδούς του πως το δείπνο των ανταποκριτών θα ήταν βαρετό, όμως δεν είπε αν θα παραστεί το 2018 ή θα πραγματοποιήσει άλλη συγκέντρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: