24.4.17

Τραβούν το σχοινί και οι δύο πλευρές στο ΠΑΣΟΚ...


Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, με τη σφοδρή αντιπαράθεση να εντείνεται περαιτέρω ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τις...
δυνάμεις που εκφράζουν ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης με τον προκάτοχό του και νυν ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Μετά, λοιπόν, τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου (με τις δύο αποφάσεις και τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών) οι δύο πλευρές επανήλθαν δριμύτερες: αφενός πηγές της ηγεσίας του κόμματος προειδοποιούν τους διαφωνούντες και επαναλαμβάνουν τα περί δούρειων ίππων, τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά φέρεται να εξετάζει την καθαίρεση του γραμματέα Ξεκαλάκη· αφετέρου ο Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (μέλος πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψε το κείμενο-απόφαση μαζί με άλλα δύο μέλη του ΠΣ) απορρίπτουν τα περί δούρειων ίππων και υποστηρίζουν πως άλλοι θα πρέπει να απολογηθούν για όσα έκαναν στο παρελθόν.

Ειδικότερα, πηγές της ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «μηχανισμούς στελεχών που ενώ εμφανίζονται ως "νέα", διέπονται και χρησιμοποιούν τις πιο παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές στο όνομα της εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων, δεν μπορούν να υπονομεύσουν την πορεία προς το Συνέδριο» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, τα στελέχη αυτά «επέλεξαν να μετατραπούν –απροσχημάτιστα πια- σε  δούρειους ίππους έξω-παραταξιακών συμφερόντων  επιχειρώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης και να δράσουν ουσιαστικά ως  χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», στις σκέψεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι δύο επιλογές, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη εξέλιξη: Πρώτον, η εξαγγελία διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου προεδρικοί και αντιπολιτευόμενοι να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Δεύτερον, η καθαίρεση του γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει τις κομματικές αποφάσεις. Για να συμβεί αυτό πάντως, πρέπει είτε ο γραμματέας να παραιτηθεί είτε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. 

Από την πλευρά του, ο γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης, μιλώντας στο Βήμα FM και απαντώντας στα περί «χορηγών του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε πως μόνο «γέλια» μπορεί να προκαλέσει, σε όσους γνωρίζουν την πολιτική δράση και στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ένας τέτοιος ισχυρισμός. Και τόνισε μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: 

«Όσοι βλέπουν συγκρούσεις προσώπων και φιλοδοξιών είναι βαθιά νυχτωμένοι και πραγματικά προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που είναι υγεία για κάθε κόμμα, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να συνθέτουμε. Απαξιώ να μπω σε λογικές και χαρακτηρισμούς που προέκυψαν μέσα από διαρροές από το "επίσημο ΠΑΣΟΚ". Πρέπει να καταλάβουμε, ότι από τότε που υιοθετήθηκε η λογική των διαρροών στο ΠΑΣΟΚ, έγινε απορροή όλων των προοδευτικών ψηφοφόρων. Προχθές με Μητσοτάκη και σήμερα δούρειοι ίπποι του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγη σοβαρότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Είναι τραγικό, άνθρωποι οι οποίοι έχουν εξαργυρώσει μέσα από την ενασχόληση τους με το ΠΑΣΟΚ, αυτή την όλη προσπάθεια, να μιλάνε κατ' αυτό τον τρόπο ανθρώπους που άδολα, ακόμα και στα δύσκολα τον Γενάρη του 2015, παρέμειναν στον χώρο. Συνέβη το αυτονόητο για ένα δημοκρατικό κόμμα και πραγματικά είμαι πάρα πολύ προβληματισμένος από τις εξελίξεις που ακολούθησαν»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος δήλωσε τα εξής: «Η αγωνία μας είναι να γίνει ξανά η παράταξη ισχυρή και να αποκτήσει προοπτική. Δεν αποτελέσαμε και δεν αποτελούμε δούρειους ίππους. Να απολογηθούν γι' αυτά άλλοι που κατά το παρελθόν τα έκαναν. Δεν μπορούμε στα όργανα σε ένα δημοκρατικό κόμμα να εκφράζουμε μια διαφορετική άποψη που είναι συνθετική για να ενώσει όλες τις πλευρές;»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: