26.4.17

«Φλερτ» και παζάρια στον προθάλαμο της εξουσίας...

Εμανουέλ ΜακρόνΑναζητώντας νέο ρόλο μετά την ήττα του υποψήφιου του Φρανσουά Φιγιόν, το κεντροδεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται πρόθυμο να...
μοιραστεί την εξουσία με τον Εμανουέλ Μακρόν, εφόσον βέβαια αυτός εκλεγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το σχέδιο όπως φαίνεται είναι να συμμετάσχει σε θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα να προσφέρει στον Μακρόν την πολυπόθητη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο 39χρονος Μακρόν θα κερδίσει με άνεση τη Μαρίν Λεπέν στις 7 Μαΐου, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθούν οι επιδόσεις του πολιτικού κινήματος που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο περίπου στις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, στις 11 Ιουνίου. 

Έτσι με τον Μακρόν και το κίνημα «En Marche!» να κινδυνεύει να είναι μειοψηφία στην επόμενη Βουλή, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί ευελπιστούν να διασφαλίσουν αρκετές έδρες έτσι ώστε να είναι σε θέση να απαιτήσουν ρόλους-κλειδί στην κυβέρνηση, παρά την ήττα του Φιγιόν. 

Την πρώτη «δήλωση» προς αυτή την κατεύθυνση έκανε ο Φρανσουά Μπαρουάν, υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας Σαρκοζί. Δημόσια λοιπόν ο Μπαρουάν είπε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργός στο πλαίσιο μιας συμφωνίας «συγκατοίκησης» στην εξουσία με τον Μακρόν. 

Ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικανών, ο 51 ετών Μαρουάν τόνισε μιλώντας στο CNews: «Θα είμαι διαθέσιμος... να τεθώ επικεφαλής της κυβέρνησης σύμφωνα με τη θέληση του γαλλικού λαού». 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία «συγκατοίκησης» με έναν δεξιό πρωθυπουργό, όπως άφησε να εννοηθεί ο Μακρόν, πιθανότητα θα περιορίσει σημαντικά τον Μακρόν στις οικονομικές πολιτικές που διακηρύσσει ότι θέλει να ακολουθήσει προκειμένου να εξισορροπήσει την προστατευτική παρουσία του κράτους και τις φιλικές προς τους επιχειρηματίες μεταρρυθμίσεις. 

Πριν εξέλθει άδοξα από την πολιτική σκηνή, ο Φιγιόν είχε επικρίνει τον δηλωμένο στόχο του Μακρόν να μην είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, θυμίζοντας την θητεία του πρώην τραπεζίτη στο υπουργείο Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολάντ.

Αυτή την άποψη μοιράζονται κι άλλοι μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, κυρίως μεταξύ των ακολούθων του Σαρκοζί, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι πιο μετριοπαθείς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, που έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ταχθούν με μια πλειοψηφία που θα στηρίξει τον Μακρόν στην Βουλή. 

Οπως είπε ο Μπαρουάν στο CNews θα ψηφίσει Μακρόν στις 7 Μαΐου «χωρίς δισταγμό», αλλά για τις βουλευτικές εκλογές όλες οι δυνάμεις του θα διοχετευτούν στην ενίσχυση του κόμματος του. 

Την τελευταία φορά που υπήρξε «συγκατοίκηση» μεταξύ του προεδρικού μεγάρου και της κυβέρνησης στη Γαλλία ήταν την περίοδο 1997 - 2002 όταν ο δεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ έπρεπε να συνεργαστεί με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, όταν η κεντροδεξιά έχασε τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν ο Σιράκ να χάσει τον καθημερινό έλεγχο της οικονομίας και να περιοριστεί ως επί το πλείστον στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας...

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: