17.4.17

Η Γαλλία καταδικάζει τη θανατική ποινή στην Τουρκία...

Η γαλλική προεδρία εκτιμά σε ανακοίνωσή της πως η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή «θα...
αποτελούσε καταφανώς μια ρήξη με τις αξίες και τις δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η Τουρκία «στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Όπως εκτιμά το Παρίσι, ένα δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, για το οποίο ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος, θα ήταν μια «ρήξη» με τις ευρωπαϊκές «αξίες».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Παρίσι «καταγράφει τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν» μετά τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος –και την «αμφισβήτηση που εκφράστηκε»– επισημαίνοντας πως οι αριθμοί αυτοί «δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση η τουρκική κοινωνία είναι διαιρεμένη σχετικά με τις προβλεπόμενες εις βάθος αλλαγές. Οι αξίες και οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσουν τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο με όλες τις συνιστώσες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε και αυτό από την πλευρά του την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει την απαγόρευση της θανατικής ποινής...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: