26.4.17

Παραμένουμε «εκτός Ευρώπης» στην Ελευθερία του Τύπου...



Στην 88η θέση της παγκόσμιας ετήσιας κατάταξης για την Ελευθερία του Τύπου (World Press Freedom Index) για το 2017 βρέθηκε η χώρας μας, σύμφωνα με τη...
λίστα που δημοσίευσε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το περσινό έτος. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη κάτω από αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής στην εν λόγω κατάταξη, ενώ στις πρώτες θέσεις συναντώνται η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε η ΡΧΣ, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση με το 2016, κάτω από χώρες όπως οι αφρικανικές Τονγκό, Μπουτάν, Τανζανία, Μαλάουϊ, Μποτσουάνα και Μπενίν, καθώς και αρκετές χώρες από την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως το Κόσοβο, η Αλβανία, η Ουγγαρία, ακόμα και την κατεχόμενη Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι η χώρας μας διατηρεί τη θέση που κατείχε το περσινό έτος, η οργάνωση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για την επιχειρούμενη «τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών που έπεσε στο κενό, όσο και για την προσωρινή τοποθέτηση του Βασίλη Μουλόπουλου στο τιμόνι του ΔΟΛ, όπου σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος ήταν στο παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ξέσπασμα της κρίσης και έπειτα, η θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου έχει καταβαραθρωθεί, αφού από την 36η θέση όπου βρισκόταν το 2009, βρέθηκε στην 70ή κατά τα πρώτα μνημονιακά έτη 2010, 2011 και 2012. Στα χρόνια αυτά μεσολάβησαν υποθέσεις όπως η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, η δίωξη Βαξεβάνη για τη λίστα Λαγκάρντ, επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους.

Ακολούθησε η 84η το 2013, η 99η το 2014 (αμέσως μετά το λουκέτο της κυβέρνησης Σαμαρά στην ΕΡΤ), ενώ από το 2015 έχει βελτιώσει τη θέση της στην 91η, πριν η χώρα μας «σκαρφαλώσει» στην 88η και παραμείνει εκεί.

Διεθνώς «σε κίνδυνο» η Ελευθερία του Τύπου


(Πηγή φωτογραφίας: ILUSTRAČNÉ)

Στην ετήσια έκθεσή τους, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την «εξαιρετικά τοξική» επίθεση στα μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit. Η κατάσταση βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», τονίζει η οργάνωση.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έπεσαν αμφότερες δύο θέσεις στην κατάταξη (43η και 40η αντίστοιχα) σύμφωνα με την οργάνωση, ενώ από τις 180 χώρες της λίστας, η ελευθερία του Τύπου κινδυνεύει ή βρίσκεται σε «πολύ σοβαρή κατάταση» σε 72 χώρες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, διαπιστώνει η ΡΧΣ.

«Οι επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει κοινός τόπος, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αυταρχικών ηγετών. Εχουμε εισέλθει σε μια εποχή μετα-αλήθειας, προπαγάνδας και καταστολής των ελευθεριών--ειδικά στις δημοκρατίες» σημειώνεται από την οργάνωση.

«Η άνοδος στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, και η εκστρατεία για το Brexit σημαδεύτηκαν από μια επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης, μια εξαιρετικά τοξική και αντιδημοσιογραφική πολεμική, η οποία έχει οδηγήσει τον κόσμο σε μια νέα εποχή μεταλήθειας, παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων» συμπληρώνεται για Βρετανία και ΗΠΑ.

Έντονη κριτική στην έκθεση δέχονται Πολωνία και Ουγγαρία. Η εθνικιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας κατηγορείται ότι «έχει μετατρέψει τη δημόσια ραδιοφωνία και τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε προπαγανδιστικά όργανα» και ότι «επιχειρεί να φιμώσει τις ανεξάρτητες εφημερίδες». «Η ελευθερία του Τύπου έχει υποχωρήσει εκεί όπου έχει θριαμβεύσει το αυταρχικό μοντέλο ηγεσίας» αναφέρει η έκθεση. Η Πολωνία βρίσκεται στην 54η θέση, η Ουγγαρία στην 71η, η Τανζανία στην 83η, οι ΗΠΑ στην 43η (δύο θέσεις κάτω), η Βρετανία στην 40η (επίσης δύο θέσεις κάτω), η Χιλή στην 33η (δύο θέσεις κάτω), η Νέα Ζηλανδία στην 13η (οκτώ θέσεις κάτω). Η Γαλλία ανέβηκε από την 45η θέση, όπου βρισκόταν το 2016, στην 39η.

Η Τουρκία, που βρίσκεται στην 155η θέση, «μετακινήθηκε προς το στρατόπεδο του απολυταρχικού καθεστώτος» έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο, σημειώνει η οργάνωση που επισημαίνει ότι η χώρα «σήμερα αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για τους εκπροσώπους του Τύπου».

Επτά θέσεις μπροστά από την Τουρκία «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει σταθερά στην τελευταία πεντάδα της κατάταξης», στην 148η θέση, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βόρεια Κορέα που εξακολουθεί να κρατά «τον πληθυσμό της στην άγνοια και τον τρόμο». Η Κίνα, η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία--η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους (177η θέση), και το Τουρκμενιστάν (178η) συμπληρώνουν την τελευταία πεντάδα.

«Ο ρυθμός με τον οποίο οι δημοκρατίες πλησιάζουν το σημείο καμπής είναι ανησυχητικός για όλους όσοι το αντιλαμβάνονται. Αν η ελευθερία του Τύπου δεν είναι διασφαλισμένη, τότε δεν μπορεί να διασφαλιστεί καμία άλλη ελευθερία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΡΧΣ, Κριστόφ Ντελουάρ και αναρωτήθηκε «πού θα μας οδηγήσει αυτή η καθοδική πορεία;».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο σχεδόν στα δύο τρία των χωρών η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: