16.4.17

Αλλαγή ρητορικής...

Να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του επιχειρεί αυτές τις ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το ενδεχόμενο των εκλογών μοιάζει να απομακρύνεται. Έτσι κι αλλιώς η...
οξύτατη αντιπολιτευτική ρητορική, η οποία είχε ως μόνιμη επωδό τη φράση «τελειώνετε με την αξιολόγηση» και ακολουθούνταν από την αντίληψη ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης - παρότι θα το εφαρμόσει - δέχτηκε σφοδρή κριτική.

Στην οδό Πειραιώς πάντως επιμένουν ότι η κυβέρνηση έχει πλήρως απορρυθμι-στεί και μέχρι το τέλος του 2017, το αργότερο την άνοιξη του 2018, θα έχουμε εκλογές. Μάλιστα στηρίζουν την πεποίθησή τους και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως λένε, να μετακυλίσει τα νέα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας για μετά το 2019.

Στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι η κυβερνη-τική μηχανή έχει αποδιαρθρωθεί από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, η οποία ουσιαστικά αφορούσε το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, και πως δεν υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας.
«Η κυβέρνηση έδωσε δραματικούς τόνους στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας προκειμένου να στήσει μια δικαιολογητική βάση στο εσωτερικό. Γι’ αυτό, το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται όχι στα μέτρα, αλλά στο πότε θα εφαρμοστούν, πότε δηλαδή θα αντιληφθεί ο καθένας στην τσέπη του το κόστος της παρελκυστικής τακτικής της. Ουδόλως τους αφορούν τα επιπλέον βάρη που βάζουν στις πλάτες του λαού, αλλά ενδιαφέρονται μόνο να μην εφαρμοστούν σ’ αυτήν τη θητεία, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Β. Κικίλιας, ο οποίος έκανε λόγο για νέο μνημόνιο που επιχειρείται να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση:
«Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα πέραν του κοινοβουλευτικού της βίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης. Ο κ. Τσίπρας, με την ανικανότητα και τις εμμονές του, φέρνει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο και υπονομεύει το μέλλον των Ελλήνων για πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Κικίλιας προκαλώντας την έντονη οργή του Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι φόρτωσαν τον ελληνικό λαό με μέτρα, περικοπές και επιβαρύνσεις 50 δισ. και οφείλουν να του ζητήσουν συγγνώμη.

«Εθνική ανάγκη» οι κάλπες
Παρ’ όλα αυτά, συμπληρώνουν, ο-ψέποτε γίνουν οι εκλογές θα σημειωθεί μια ηχηρή απόδραση του Αλέξη Τσίπρα και των δύο κυβερνώντων κομμάτων, αφού οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την τακτική του.
Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη Δευτέρα πως η Ν.Δ. θα επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους και δεν θα κινηθεί μονομερώς για να αλλάξουν όσα συμφωνήθηκαν, επικρίνοντας τους δανειστές για τη στάση τους σημειώνοντας πως η αποδοχή των προτάσεων υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ έφερε την ύφεση, κάτι το οποίο εκείνοι γνώριζαν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αιτιολογήσει τη στάση της έναντι της κυβέρνησης και την εμμονή της για άμεση προσφυγή στις κάλπες καταθέτοντας ένα πλέγμα στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία η καθυστέρηση της κυβέρνησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλεται σε λόγους καθαρά επικοινωνιακούς.

♦ Επισημαίνουν ότι το προηγούμενο έτος, εξ αιτίας της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση, δεν εισέρρευσαν στη χώρα 6,1 δισ. από τις δόσεις του τρίτου μνημονίου, τα οποία θα έπρεπε να δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
♦Τονίζουν ακόμη ότι, λόγω της καθυστέρησης, μειώθηκε κατά 1,2% το ΑΕΠ της χώρας στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 έναντι του προηγούμενου τριμήνου και ότι το χαμένο εισόδημα ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ σε ένα τρίμηνο. ♦Συμπληρώνουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια εκτινάχθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ μόνο τον Ιανουάριο του 2017, ενώ από τις τράπεζες οι εκροές ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να αποσύρει το αίτημα των εκλογών, παρά την κυβερνητική αντεπίθεση, θεωρώντας ότι αυτές αποτελούν εθνική ανάγκη. Μάλιστα, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την Υγεία, έκανε λόγο για την καθυστέρηση ενός χρόνου στη διαπραγμάτευση, η οποία σώρευσε νέα δεινά στους πολίτες και πήγε πολύ πίσω την ελληνική οικονομία.

Εξομάλυνση

Μάλιστα, όπως λένε στη Νέα Δημοκρατία, παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τη «λα-σπομαχία της σκανδαλολογίας», δεν πρόκειται να το καταφέρει, αφού οι πολίτες βιώνουν την οδυνηρή πραγματικότητα και δεν πείθονται από τη φυγή στο παρελθόν.

Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι η σκανδαλολογία με την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα συσπειρώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως διαπίστωσε και από τις πρόσφατες συναντήσεις του με τους προέδρους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Μάλιστα σημειώνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή, που έβγαλε στο προσκήνιο την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, είχε επιτυχία, αφού κατόρθωσε να «εξομαλύνει» τις σχέσεις της με το ΚΚΕ.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συνάντησή τους, παραπονέθηκε έντονα για τις αντικομμουνιστικές κορώνες βουλευτών της Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης, όπως λένε οι πληροφορίες, αποστασιοποιήθηκε σημειώνοντας ότι είναι κεντροδεξιός και δεν εμφορείται από αντικομμουνιστικές ιδέες. Ωστόσο δεν έλαβε κανένα μέτρο για όσα ακραία είπαν εντός και εκτός Βουλής βουλευτές όπως ο Κ. Τασούλας και ο Κ. Τζαβάρας, αφήνοντας μια σειρά στελεχών να ψαρεύουν στα θολά νερά της Κεντροδεξιάς.

Τονίζουν ακόμη ότι κέρδος είναι και η μεταστροφή του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει Μητσοτάκη. Στη Ν.Δ. λένε ότι το φλερτ με τον Τσίπρα στοίχισε δημοσκοπικά στον Λεβέντη, που τώρα προσπαθεί να ισορροπήσει πολιτικά...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: