17.4.17

Ερντογάν κατά Ευρώπης και παρατηρητών...


Μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που έλαβε χώρα στην Τουρκία και με την πεποίθηση ότι έχει...
ενισχυθεί περαιτέρω η δική του θέση, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε κατά των Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που επέβλεψαν την εκλογική διαδικασία. 

Μιλώντας από το νέο προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, μπροστά σε οπαδούς του, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη θανατική ποινή, την οποία επιδιώκει να επαναφέρει στη χώρα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, το περασμένο καλοκαίρι.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ -που κάνει λόγο για μία άνιση προεκλογική εκστρατεία που υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών- ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις αναφορές τους: «Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε τη θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε ούτε τις ακούμε αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».

Στρέφοντας στη συνέχεια, τα πυρά του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η Ε.Ε. αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, «αρκεί να μας ενημερώσουν». Κατηγόρησε την Ευρώπη που έχει την Τουρκία «μισό αιώνα στο θάλαμο αναμονής», υπενθύμισε το Brexit και προειδοποίησε πως η χώρα του θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή -δηλαδή, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης- ο Ερντογάν είχε φροντίσει να δείξει πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει, παρά το αμφισβητούμενο και οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μεταξύ άλλων είχε τονίσει πως «ο λαός εξέφρασε ελεύθερα τη θέλησή του», ενώ είχε αφήσει αιχμές προς τις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας με νόημα πως «όλοι γίναμε μάρτυρες των βασάνων που πέρασαν οι Τούρκοι υπήκοοι για να μπορέσουν να ψηφίσουν»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: