18.4.17

Η Τουρκία στα κεραμίδια...


Σε μια χώρα που η κυβέρνηση της παραβιάζει καταφανώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες . Που έχει...
φυλακίσει περισσότερους από 45.000 πολίτες της, μεταξύ των οποίων και οι ηγέτες και εννέα βουλευτές του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για υποτιθέμενες σχέσεις με τρομοκράτες. Που έχει διώξει, απολύσει ή παύσει από τα καθήκοντα τους 120.000 δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, δικαστές, πανεπιστημιακούς κλπ.

Στην ίδια μουσουλμανική μεν, κοινοβουλευτική και κοσμικών παραδόσεων δε χώρα η εκστρατεία του δημοψηφίσματος για τροποποίηση του συντάγματος, διεξήχθη κάτω από τους νόμους έκτακτης ανάγκης μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Τα συλλαλητήρια του αντιπάλου στρατοπέδου απαγορεύτηκαν λόγω πιθανής τρομοκρατικής εκμετάλλευσης. Η ζωντανή κάλυψη των επιχειρημάτων των αντιπάλων του προέδρου ήταν δημοσίως εξαιρετικά περιορισμένη έως απούσα, εξαιτίας των περιορισμών στα ΜΜΕ, τα λουκέτα σε μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου καθώς και τη φυλάκιση πολλών δημοσιογράφων.

Σε αυτή τη γειτονική μας χώρα, σχεδόν κάθε ρητή ή έγγραφη αντίθεση με τις αλλαγές που προτείνονταν στο δημοψήφισμα από τον πρόεδρο της - ένα δημαγωγό ο οποίος θέλει να μιμηθεί τους παλιούς απολυταρχικούς σουλτάνους - έφερε διαρκώς το κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ενέργεια.

Οι ένοπλες δυνάμεις ήταν εμφανώς παρούσες στα προπύργια της αντιπολίτευσης για εκφοβισμό τω ψηφοφόρων, αν όχι για να νοθεύσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Και προς το σκοπό της υπερίσχυσης της θετικής έκβασης της διατέθηκε πλήρως το δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος, σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και αφειδώς πακτωλός χρημάτων.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, υπό καθεστώς φόβου, απειλών, προπαγάνδας και έντονου αυταρχισμού, πασπαλισμένο με ισλαμικούς βερμπαλισμούς και κορώνες άκρατου εθνικισμού, εσείς ως δημοκρατικοί, Ευρωπαίοι πολίτες τι ποσοστό θα δίνατε στο αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος; Ένα 60% υπέρ και 40% κατά, θα σας φαινόταν αντιπροσωπευτικό των συνθηκών διεξαγωγής του;

Ε, λοιπόν τόσο το ανέμενε και ο Ερντογάν ώστε να υπονομεύσει τη διάκριση των εξουσιών στη δημοκρατική Τουρκία και να συγκεντρώσει την απόλυτη δύναμη στα χέρια του χωρίς να είναι υπόλογος σε κανένα. Δυστυχώς για τον ίδιο αγνόησε την εγχώρια παροιμία που προτρέπει να μην ξαπλώνει κανείς στα κεραμίδια γιατί θα τον παρασύρουν οι άνεμοι.

Η πραγματικότητα ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τις φαντασιώσεις του προαλειφόμενου νεοσουλτάνου. Ονειρευόταν 63% και κέρδισε οριακά το δημοψήφισμα με το αμφισβητήσιμο 51,35%, σύμφωνα με τα σοβαρά προβλήματα νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίες που καταγγέλλει η οργισμένη αντιπολίτευση.

Ωστόσο αυτή η Πύρρειος νίκη θα εδραιώσει προσωρινά, αλλά υπό έντονη πολιτική αμφισβήτηση, στο νέο του ηγεμονικό ρόλο τον εξαντλημένο πια από την λαϊκή αποδοχή Ερντογάν. Δεν σημαίνει , όμως ότι θα λειάνει και τον αυξανόμενο τραχύ αυταρχισμό του. Διότι το δημοψήφισμα επαναχαρτογράφησε τη βαθια και υποτροπιάζουσα τριχοτόμηση της χώρας.

Από τη μια τη πιστή στον Ερντογάν σουνιτική, οθωμανικών παραδόσεων Τουρκία με έδρα την φτωχότερη ενδοχώρα και των επαρχιών της Ανατολίας. Από την άλλη την αντίπαλη στις επιδιώξεις του κοσμική, δυτικόστροφη, παραδοσιακά κεμαλική Τουρκία, των μεγάλων αστικών κέντρων και των δυτικών παραλίων. Και, τέλος, τη μεγάλη κουρδική μειονότητα των l5 και πλέον εκατομμυρίων ψυχών στις ανατολικές επαρχίες όπου εκδηλώνεται ένας άτυπος καταστροφικός και αιματηρός εμφύλιος με άγριες συνέπειες εκκαθαρίσεων και ξεριζωμών για το ντόπιο πληθυσμό

Αυτό το κοινωνικό, θρησκευτικό, εθνοτικό παζλ που επιβεβαιώθηκε με το θρίλερ του δημοψηφίσματος κάνει όλο και πιο αβέβαιη την επόμενη ημέρα στη Τουρκία. Με τον ενισχυμένο με εξουσίες, αλλά λαβωμένο εκλογικά, πρόεδρο της να ενσαρκώνει την αντινομία της χώρας. Παντοδύναμος, έστω και με το ζόρι, ο ίδιος, ασταθής η χώρα σε ένα τοπίο ευρύτερων γαιοπολιτικών αναστατώσεων αντικατοπτρίζει ένα παιγνίδι lose-lose.

Γεγονός που δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις για την περιοχή. Ας ελπίσουμε ότι η πλειονότητα των δημοκρατών Τούρκων ψηφοφόρων που αρνήθηκε ένα νεοοθωμανικό θρίαμβο του Ερντογάν για την άλωση του κράτους να είναι ψύχραιμη απέναντι στους αναμενόμενους τυχοδιωκτικούς ιδεασμούς του...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: