25.4.17

Με ενέργεια κι αποκρατικοποιήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις...

Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ)

Ανοίγει την... όρεξη το υπερπλεόνασμα...
Στην Αθήνα ξανά οι εκπρόσωποι των θεσμών για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και στόχο το...
κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων θα βρεθούν τα ενεργειακά θέματα (με τη ΔΕΗ και την πρόταση για την πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής) στις 17:00 και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) στις 19:00.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί αυτός ο γύρος να είναι ο τελευταίος και να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement), η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αισιόδοξες ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εμφανίζονται και κοινοτικές πηγές, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14-15 Μαΐου, ώστε στο Eurogroup να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.  


Ανοίγει την... όρεξη το υπερπλεόνασμα

Στην καθιερωμένη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Κομισόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολίασε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, υπογραμμίζοντας πως αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016.

«Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό», είπε.

Ωστόσο, στο υπερπλεόνασμα του 2016 αναμένεται να στηρίξει την επιχειρηματολογία του για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ μέσω της εκπροσώπου του, Ντ. Βελκουλέσκου...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: